INNOVATION

Lysdioder och monsterskärmar – här är världens största sfäriska byggnad

En stor sfärisk byggnad som ser ut som månen.
Den stora sfären tändes 4 juli.

The Sphere är det senaste tillägget till Las Vegas samling av spännande arkitektur. Här är en genomgång av sfären som petar ner Avicii Arena från toppen av listan över stora sfäriska byggnader.

Publicerad

Las Vegas i USA är hem till många spännande byggnader. Ett hotell och kasino som efterliknar New York med egen frihetsgudinna, ett annat med pyramid och sfinx. Nu kan det populära resmålet också skryta med att vara hem till världens största sfäriska byggnad The Sphere.

Den sfäriska konstruktionen är 111 meter hög med en bredd på 157 meter. Runt 2,3 miljarder dollar har gått in att skapa byggnaden som petar ner Avicii Arena en placering på listan över stora sfäriska byggnader.

Avicci Arena invigdes 1989 och har oftast gått under namnet Globen. På globen kan man åka med en gondolbana upp till toppen 85 meter över marken. Den svenska arenan får plats med 16 000 åskådare, det nya monsterbygget i USA tar 17 385 sittandes och 20 000 med ståplatser.

Sfären är klädd med lysdioder

The Sphere är till sitt yttre inklädd i lysdioder. Över en yta på nästan 54 000 kvadratmeter är 1,2 miljoner puckar utplacerade, och varje puck huserar i sin tur 48 individuella dioder. Dioderna är programmerbara vilket gör att besökare i Las Vegas kan bjudas på ordentliga ljusföreställningar.

Insidan av den sfäriska byggnaden har inte presenterats för allmänheten ännu, utöver genom datarenderingar. Men publikhavet som får plats i sfären kommer att omges av en 16K x 16K led-display längs takets insida.

10 000 sittplatser kommer vara utrustade med 4d-teknologi, bland annat haptiska system och ”klimatsystem” som låter publiken känna ändringar i temperatur och träffas av vindpustar eller dofter.

Sfärens utsida tändes för första gången under den amerikanska självständighetsdagen. Ljusföreställningen började med ett ”hello world” och efterföljdes av diverse animationer, bland annat visades undervattenscener och sfärens dioder fick den att likna månen.

Det första sfären visade var orden 'hello world'.
Det första sfären visade var orden "hello world".

Så byggdes sfären

The Sphere går på sin hemsida igenom hur de skapade den stora sfären. Till exempel består exoskelettet av sammankopplade ståltrianglar. Efter att stålramen byggts täcktes den med 4 600 kubikmeter betong.

Bakom den stora skärmen inuti sfären finns också 168 000 högtalare. Under konstruktionen skriver The Sphere att de använt sig av flera olika matematiska ekvationer för att optimera ljudet så att alla sittandes får en så bra ljudupplevelse som möjligt. 

Högtalarsystemet kan också rikta ljud till särskilda sektioner inuti sfären för att ge olika besökare olika upplevelser. Det finns också infraljudsförstärkare i byggnaden som ska låta underhållningssystemet simulera vissa känslor, som bland annat ”förändringar i gravitationen”.

En illustration av insidan och utsidan av sfären.
En illustration av insidan och utsidan av sfären.

Tvillingbyggnad planerad för London oroar

The Sphere ska öppna för besökare i september med en rad spelningar av bandet U2. Företaget bakom The Sphere har också planer på en likadan byggnad i London. Framtiden för den sfären är dock osäker då en brittisk parlamentsledamot uttryckt oro över ljusföroreningen byggnaden kan orsaka.

Tanken är att sfären i London ska byggas i Stratford som ligger i stadens östra del. En namninsamling för att stoppa bygget finns och många är oroade över stadsbilden. En talesperson för bygget har enligt the Guardian sagt att en brittisk sfär skulle skilja sig från den i Las Vegas genom att anpassa ljusstyrka och timmar då den lyser. Företaget säger att de är inställda på att genomföra bygget.

fakta

Aviici Arena vs The Sphere

Höjd: 85 meter I 111 meter

Bredd: 110 meter I 157 meter 

Kapacitet: 16 000 åskådare, 13 850 vid ishockey I 17 385 sittplatser, 20 000 med ståplatser