Labbets tester avgör OS

2012-05-29 07:15  

Inom idrotten letar man ständigt efter nya, bättre material. Men de får inte användas i tävlingar innan de har testats och godkänts. Labbet som håller i testerna inför sommar-OS leds av den svenske professorn Jan-Anders Månson.

Sporten är snabb att ta till sig ny teknik. Därför har forskarna vid laboratoriet för komposit- och polymerteknologi vid lärosätet EPFL i Lausanne på senare tid börjat utveckla nya material också för sportutrustningar, utöver bilar och flygplan. På så sätt får de snabbt testa dem utanför labbet.

Men den nya inriktningen har också gett forskarna, som leds av den svenska professorn Jan-Anders Månson, ett helt nytt uppdrag. Inför OS kontrollerar de att nya material i utrustningen för simmare, cyklister och kamp­sportare håller sig inom regelverket.

– Det gäller att hitta utrymme för innovationer utan att sportens värde går förlorat. Alla ska ha samma för­ut­sättningar, skaderisken får inte öka och i slutändan är det idrottarens förmåga och inte utrustningen som ska göra skillnaden, säger Jan-Anders Månson.

Bakgrunden är förstås de numera förbjudna simdräkterna som 2007 och 2008 gav tider som dagens simmare bara kan drömma om. Ett par år senare infördes nya regler för materialen.

De ska numera vara genomsläppliga och forskarna mäter därför dräkternas barriäregenskaper. Även simmössor och glasögon som minskar hydrodynamiska effekter hamnar på labb-bänken. Taekwondodräkter med inbyggda sensorer som registrerar träffar testas för att säkra såväl tillförlitlig poängregistrering som skydd.

I sommar-OS i London tävlar idrottarna i totalt 26 sporter.

– Jag tror att vi kommer att se många nya och innovativa utrustningar, till exempel system med så kallad body taping, som stimulerar och stabiliserar musklerna. Den utvecklingen kommer att följas av idrottare och federationen. I övrigt kommer många små detaljer att ha utvecklats, troligen alla på gränsen av regelsystemet.

Siv Engelmark

Mer om: OS 2012

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer