"Förlorar de får jag inte ett öre"

2008-02-12 23:00  
Håkan Lans laddar för Gateway-rättegången i Nacka Tingsrätt Foto: Gunna Sejbold

Uppfinnaren Håkan Lans misstänker att pc-jätten Gateway planerar en kupp för att slippa betala rättegångskostnaderna i det skadeståndsmål som nu inleds vid Nacka tingsrätt. - Förlorar Gateway får jag inte ett rött öre, säger Håkan Lans.

Amerikanska Gateway stämde i somras Håkan Lans på cirka tio miljoner kronor.

I slutet av nästa vecka ska Håkan Lans och hans advokat Jesper Tiberg lämna in ett skriftligt svar på Gateways stämningsansökan vid Nacka tingsrätt och i april ska den muntliga rättegången inledas.

Men nu är det inte längre det amerikanska företaget Gateway som för talan mot Håkan Lans utan ett brevlådeföretag i Holland med namnet Gateway Europe BV.

Det amerikanska företaget hade erbjudit att ställa en säkerhet på motsvarande 400 000 kronor som en garanti för en eventuell förlust.

Men Håkan Lans och hans advokat ansåg att det var för lite och krävde en säkerhet på fem miljoner kronor.

Då svarade Gateway med att dra tillbaka sitt erbjudande och samtidigt överlåta sin talan och sin fordran på Håkan Lans och hans företag Uniboard på Gateway Europe.

Håkan Lans misstänker nu att Gateway Europe bara är ett skyltbolag utan ekonomiska resurser.

Det skulle innebära att han riskerar att få betala sina egna rättegångskostnader på flera miljoner kronor även om han skulle vinna målet.

- Gateway utnyttjar ett kryphål i lagen. Det är häpnadsväckande att Gateways svenska advokater går med på något sådant, säger Håkan Lans till Ny Teknik.

Förlorade efter nästan tio års processande
Håkan Lans försök att hävda sin rätt till patentet för färggrafik i datorer gentemot världens stora pc-tillverkare är ett nutidsdrama av sällan skådat slag.

Efter nästan tio års processande stod han för drygt ett år sedan som förlorare i ett mål som av många betecknas som en amerikansk sammansvärjning mot en ensam svensk uppfinnare.

Den 11 oktober 2006 förklarade en amerikansk domstol att Håkan Lans och hans företag Uniboard ska betala sina egna och motpartens rättegångskostnader.

Det är dessa kostnader som Gateway nu kräver Håkan Lans på.

Vad är Gateway Europe för bolag?
Frågan är bara vad Nacka tingsrätt säger om Gateway Europe som behörig part. Bolaget beskrivs som Gateways pr-bolag i Europa med bara två styrelseledamöter, båda amerikaner, bosatta i USA.

Enligt svensk rätt måste minst tre av styrelseledamöterna vara bosatta inom Europa för att man ska få registrera ett bolag i Sverige.

”Det är en hård värld därute”

- Det är en hård värld därute. Det är många som vill åt dina uppfinningar och dina pengar, säger Håkan Lans om kampen för att försvara sina patent.

Han säger till Ny Teknik att hans tidigare advokater skinnat honom på nästan 10 miljoner kronor i arvoden, som de tagit från licensintäkterna på färggrafikpatentet.

- Ändå förlorade jag patentmålet på grund av slarv från advokaternas sida, säger han.

"Många orkar inte hålla emot"
Själv har han haft ekonomiska resurser att försvara sina patent, men han säger att många svenska uppfinnare gett upp och sålt ut tio-tjugo års arbete för en spottstyver.

- De orkar helt enkelt inte stå emot när de stora drakarna spänner musklerna, säger han.

Han egna ekonomiska uppoffringar är stora.

- Det handlar om att plocka ned en tavla varje gång, säger han.

"Absurda processer"
Håkan Lans säger att när det kalla kriget tog slut fick vi det ekonomiska kriget.

- Och vad är det ekonomiska krigets verkliga ansikte? Jo dessa absurda processer om upphovsrätten. Även om man skulle vinna en process kan ingen betala tillbaka det liv och den livskvalitet som processerna tagit ifrån en, säger han.

Gateway har en annan version

Men Gateways advokat Jonas Benedictsson på Baker & McKenzie Advokatbyrå har en helt annan version av händelsen med säkerheten och överlåtelse av talan på det holländska bolaget.

- Håkan Lans ville ha fem miljoner i säkerhet. Det hade Gateway ingen lust med , särskilt eftersom Lans inte ställde någon säkerhet i USA för sitt långa processande där. I stället för att tjafsa om säkerhetens storlek överlät Gateway sina anspråk på Lans till ett europeiskt Gateway-bolag. Då faller allting under europeisk rätt och då behövs ingen säkerhet, säger Jonas Benedictsson till Ny Teknik.

Han tycker också att det vore uppfriskande om någon journalist i någon media någon gång vågade ställa några kritiska frågor även till Lans.

- En sådan ganska uppenbar fråga vore exempelvis på vilket sätt Lans menar att den situation han nu beklagar och ondgör sig över skiljer sig från den situation han själv har orsakat i USA, dit han begav sig och inledde rättegång utan att ställa ett öre i säkerhet och nu vägrar betala de kostnader han ådömts att utge.

- Rubriken som är ett citat från Lans beskriver ju precis den situation som min klient nu befinner sig i, säger Jonas Benedictsson till Ny Teknik.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer