Expert: Nordkorea gör framsteg trots sanktioner

2017-08-29 12:13  

Nordkoreas senaste robottest kan ses som en upptrappning av konflikten och visar att landet fortsatt göra framsteg trots sanktioner, enligt en expert.

Nästa steg blir sannolikt att avfyra flera robotar samtidigt för att visa precision.

Roboten sköts upp i riktning mot Stilla havet strax före klockan sex lokal tid, strax därefter gick den över Japan innan den slog ned i havet.

– En missil över Japan är mer aggressivt än vad de gjort tidigare, då de i princip skjutit rakt upp, säger Anders Lennartsson, forskningsledare och missilexpert vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Att låta roboten gå över Japan är det naturliga steget för Nordkoreas robotprogram, men det är också ett sätt att visa att landet inte bryr sig om sanktioner, enligt Lennartsson.

Läs mer:

Läs mer: USA utreder krockar med militära jagare

– Men det är förvånande att de lyckats accelerera takten i sitt utvecklingsprogram trots de sanktioner som gör det svårt för dem att köpa kunskap och utrustning. Man förstår att det är en väldigt prioriterad uppgift.

Nästa steg blir att visa att robotarna är precisa.

– Man kan tänka sig att de skjuter iväg flera stycken på långt avstånd, som sedan slår ned i en geometrisk form, säger Lennartsson.

Mer om: Nordkorea

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer