En gentleman till robot

2015-01-19 15:31  

Fjärde generationens personliga robot går vidare från den traditionella butlern till en verserad gentleman.

Sedan 1990-talet utvecklas vid Fraunhoferinstitutet för produktionsteknik och automatisering IPA autonoma servicerobotar för insatser i hushållet, på hotell, i vården eller på museer. Den senaste generationen Care-O-bot 4 fungerar som en basmodul för utveckling av kommersiella servicerobotar.

Tillsammans med designstudion Phoenix Design i Stuttgart och företaget Schunk har Fraunhoferforskarna arbetat i tre år med den nu presenterade roboten.

Resultatet är en robot som inte bara är mer alert och charmerande än föregående generation, den är också mer modulärt uppbyggd och billigare att tillverka.

Användaren ska snabbt bli förförd att interagera med roboten, vars huvud ger en association till människa. Den ska dock inte vara allt för lik en människa, eftersom detta kan ge fel förväntningar. Robotens ska hålla ett korrekt avstånd, och tydligt tala om ifall den har förstått vad den ska utföra, och med små gester ändå ge uttryck för känslor.

Där föregående generation servicerobotar mer var att betrakta som en butler är den senaste generationen förekommande, vänlig och sympatisk som en gentleman.

Roboten kan byggas för att antingen endast utföra ett begränsat antal uppgifter, eller med tillagda moduler för att klara flera uppgifter.

Genom att utvidga kontaktnätet som finns mellan universitet och forskningsanstalter för robotgeneration 3 till att nu även omfatta generation 4 hoppas Fraunhoferforskarna att Care-O-bot 4 ska få ännu fler färdigheter.

Håkan Abrahamson

Mer om: Robot Humanoid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer