Elmotor slog varvtalsrekord

2008-11-17 15:12  
Komponenterna som användes vid rekordkörningen (foto ETH)

För första gången har en elmotor snurrat med varvtalet 1 miljon varv per minut. Den kan användas för borrar med små diametrar.

Motorn har tagits fram av forskare vid högskolan ETH Zürich tillsammans med motortillverkaren ATE och lagertillverkaren Myonic.

Den nya motorn ger effekten 100 W och är inte större än en tändskicksask. Rotorn har ett hölje av titan som är optimerat för att klara höga centrifugalkrafter. En utmaning var att bygga statorn så att förlusterna inte skulle öka med varvtalet.

Ultratunna koppartrådar användes i lindningen och stoppades in i en cylinder tillverk av en stålkvalitet som tidigare inte använts i motorsammanhang.

Av lagertillverkaren Myonic fick man hjälp med specialtillverkade kullager.

Reglersystemet som användes för att få upp motorn i det höga varvtalet har utvecklats vid ETH Zürich. Forskarna har nu bildat ett utvecklingsbolag, Celeroton, för att vidareutveckla tekniken för kommersiella ändamål. Ett tänkbart användningsområde är för borrmaskiner som ska borra extremt fina hål, exempelvis vid mobiltelefontillverkning.

Serietillverkade högvarvsmotorer ligger idag i varvtalsområden kring 250000 varv per minut.

Håkan Abrahamson

Mer om: Verkstad Varvtal

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer