Industri

Svenska stålföretag tar Trumps tullförslag med ro

Svenska stålföretag tar Trumps tullförslag med ro: ”Vi producerar en typ av högkvalitativt stål som inte finns i USA”, säger Uddeholms Robert Gustafsson. Foto: TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenska stålföretag är inte särskilt oroliga över Trumps tullförslag. ”Vi producerar en typ av högkvalitativt stål som inte finns i USA”, säger Uddeholms Robert Gustafsson. Men branschorganisationen Jernkontoret anser att läget är allvarsamt.

Publicerad

Svensk stålindustri exporterar stål till USA för cirka 4 miljarder kronor varje år, eller ungefär 10 procent av hela den svenska stålproduktionen. Att USA:s president Donald Trump nu talar om att inom kort införa en 25 procent hög importtull på stål och 10 procent på aluminium verkar inte oroa de svenska företagen särskilt mycket, visar det sig när Ny Teknik gör en rundringning till svenska stål- och metallindustrier. Flera av företagen tar fasta på att det ännu inte har fattats något beslut.

- De 25 procent som det talas om i förslaget är en hög procent, men det är bara ett förslag så länge, säger Robert Gustafsson, kommunikationschef på Uddeholm.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här