Stiga ligger i Tranås

2000-04-12 13:00  
Lars Brodd är vd för företaget Stiga i Tranås. Stiga är ett stort företag som tillverkar trädgårdsprodukter som gräsklippare, kompostkvarnar och snöslungor. Dessutom tillverkar man hockeyspel. Vem har inte lirat hockey på ett bordsspel från Stiga?

Ändå är kanske varumärket Stiga allra mest förknippat med bordtennis - racketar och bord.

Och det är här Lars Brodds problem kommer in. Han är arg, rent ut sagt förbannad. För när Ny Teknik Industri för ett par veckor sedan beskrev tillverkningen av Stiga-racketar i Eskilstuna presenterade vi företaget som Stiga i Eskilstuna.

Det var fel och det ber vi om ursäkt för. Företaget heter STT, Swedish Table Tennis och det ligger i Eskilstuna.

Men Bengt Sandstigen och hans 25 anställda på STT har licens att tillverka racketar och andra sportprodukter med det kända varumärket.

Varumärken ligger i tiden,att förvalta och underhålla varumärken är en verksamhet i sig som omsätter miljarder.

När Volvo och Ford gick samman handlade den svenska diskussionen mest om hur varumärket Volvo skulle förvaltas i det nya jätteföretaget.

Att bygga upp ett nytt varumärke kan kosta nästan hur mycket som helst.

Därför är det en knepig sits för Lars Brodd, hans företag har ett starkt varumärke som i allmänt medvetande förknippas med något annat än de trädgårdsmaskiner som tillverkas i Tranås.

Att sälja ut en del av produktionen eller starta tillverkning av någonting under ett känt varumärke är annars inte ovanligt. Klart att man utnyttjar ett varumärke som redan är inarbetat om det är möjligt.

De flesta ungdomar förknippar nog till exempel varumärket Caterpillar med kängor och inte med gigantiska grävmaskiner. Och hur många tänker på att de parfymer vi står och väljer bland i taxfreebutiken egentligen bär namn från de stora modehusen.

Så när Lars Brodd är arg på Ny Teknik och på Bengt Sandstigen i Eskilstuna angriper han bara toppen på ett gigantiskt isberg.

Bordtennis är en svensk nationalsport och frågan är om vi någonsin slutar förknippa varumärket Stiga med racketar och bord. Och det till den grad att Stigas hemvist även blir den ort där dessa produkter tillverkas.

En rättelse finns införd på sidan 15, för rätt ska vara rätt.

Monica Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer