Industri

Stamceller i tumörer bakom svårbesegrad cancer

Celler liknande stamceller kan vara orsak till återväxt av tumörer efter behandling med cellgifter. Det visar ny forskning som kan leda fram till nya behandlingsmetoder.

Publicerad

Forskare har länge misstänkt att solida cancertumörer kan innehålla en slags "stamceller", vilka överlever behandlingar med cellgifter.

En liten mängd cancerceller tycks nämligen stanna kvar i kroppen trots de starka gifterna, varpå tumören kan växa tillbaka trots att hela eller delar av den krympt.

Dessa celler tros likna mänskliga stamceller. De tycks ha snarlik grundfunktion och förekomma i olika slags tumörer. Samtidigt har existensen av cancerstamceller ifrågasatts, eftersom dessa "ursprungsceller" tidigare bara hittats i tumörer som transplanterats till försöksdjur.

Tre nya studier, nyligen publicerade i tidskriften Nature, visar att sådana "överlevarceller" hittats i hjärnan, huden och magsäcken, trots att möss behandlats med cellgift.

Forskarna, som studerat mössen, har använt sig av modern molekylärteknik med färgmarkörer, och hoppas nu att deras resultat ska bidra till nya metoder som kan stoppa cancersjukdomar.

-Vad dessa studier smart visar är att det verkligen finns cancerstamceller. De gör det allt svårare för folk att tvivla på existensen av cancerstamceller, säger Robert Weinberg, biologiprofessor vid universitetet MIT i Boston, till amerikanska nyhetsbyrån CBS tekniksajt Smartplanet.

http://www.smartplanet.com/blog/smart-takes/the-cancer-stem-cell-discovery-which-sheds-light-on-regrowth/28100?tag=nl.e662