De tröttnade på trögheten i den grafiska branschen och startade eget. I KTH-forskarna Henrik Kihlberg och Mats Lindgrens internet-tryckeri är tryckprocessen automatiserad, det original kunden beställt från sin dator trycks direkt i en digital tryckpress.
I ena delen av tryckeriet står gamla, slamrande, svarta tryckpressar, över femtio år gamla, med teknik från 1400-talet. På våningen ovanför, i ett kontorsrum, står tysta, helt nya, digitala tryckpressar som mest ser ut som kopiatorer. Ännu så länge fyller de båda sin funktion och tryckerier som Relieftryck AB utnyttjas av moderna företag som Printon AB, Sveriges första "internet-tryckeri".
Den grafiska branschen är inne i en förändringsprocess där gammal beprövad teknik, i grunden från 1400-talet, sakta byts ut mot moderna digitala tryckpressar. Men ännu kan de digitala maskinerna inte göra allt de gamla pressarna förmår, även om utvecklingen går snabbt. Det som driver på förändringsprocessen är kreatörerna, det vill säga beställare av tryckt information som reklambyråer. De arbetar bara digitalt och skickar digitala original som tryckerierna idag måste omvandla till analog teknik.
I en liten lokal, en halvtrappa ner, på Tegnérgatan i Stockholm ligger Printon, ett nystartat företag som förenar kunskap om modern grafisk industri med affärsutveckling på internet. De enda arbetsredskapen i lokalen är datorer.
Grundarna till Printon, Henrik Kihlberg och Mats Lindgren, har forskat på KTH och från den positionen försökt påverka den grafiska branschen att utvecklas mot den nya digitala tekniken. När de insåg trögheten hos de etablerade företagen startade de ett eget, baserat på de idéer om förnyelse av branschen som de fått under forskaråren.
Det nya de tillför är möjligheten för kunderna att beställa sitt informationsmaterial via internet och att själva kunna påverka utformningen. Tekniken bakom denna tjänst är betydligt mer komplicerad än en vanlig e-handelslösning. Printon automatiserar inte bara administrativa rutiner utan även produktionen av tryckfärdiga original.
Kunden specificerar först sin företagsprofil för trycksaker som Printon sedan lägger in i sina datorer. Därefter görs filerna tillgängliga för kunderna som till exempel går in och ändrar namn på visitkort och sedan beställer önskat antal.
- Vi tar emot beställningen och tar på oss rollen och ansvaret som tryckeri, även om vi beställer själva tryckningen på annat håll, berättar vd Henrik Kihlberg.
Printon skickar beställningen vidare till ett utvalt tryckeri, till exempel Relieftryck, med en standardiserad tryckorder så att tryckeriet bara trycker och levererar. I denna process har till exempel all korrekturläsning av original försvunnit. Kunden utformar själv materialet redan från start och kan se provresultatet i sin egen dator och korrigera tills det ser bra ut.
Hela den nya processen bygger på den snabba utvecklingen av digital teknik. För bara ett par år sedan var det inte möjligt att skicka så stora filer som då krävdes för ett tryckerijobb över nätet. Nu packar man samman informationen i mer lätthanterliga pdf-filer samtidigt som datorerna klarar allt större informationsmängder. Printon bygger upp ett helt nytt sätt att hantera beställning och utförande av trycksaker. Kunden får i denna process en större kontroll över sina trycksaker, både utseendemässigt och tidsmässigt. Genomloppstiden för en beställning har sjunkit från cirka två veckor till mellan åtta timmar och tre dagar.
- Man kan jämföra med när persondatorerna kom, där användaren fick en större kontroll över sina filer jämfört med när allt material hanterades av en central server, säger Henrik Kihlberg.
Det krävs heller ingen speciell programvara hos kunden, allt är webb-baserat.
På Relieftryck AB, ett av de tryckerier som Printon beställer jobb av, står de gamla svarta tryckpressarna kvar med en air av nostalgi kring sig, men i full funktion. Det slamrar lite för varje gång maskinen trycker text eller bilder på ett nytt pappersark och efteråt måste trycket torka ett antal timmar innan materialet kan packas ihop och sändas till kunden. Eftersom det material som ska tryckas först måste sättas på en plåt så innebär det en relativt hög initialkostnad. Det första tryckta exemplaret blir väldigt dyrt men därefter blir varje exemplar billigare.
En trappa upp på tryckeriet, i ett kontorsrum, står de nya ljusgråa digitala tryckpressarna. De är betydligt anonymare. Hela tryckprocessen sker inuti maskinerna som går tyst och stilla. Tekniken är en utveckling av de mest avancerade skrivarna. I ena änden spottas visitkort i flerfärg ut på löpande band. Ingen initialkostnad finns, det tar bara ett par minuter för operatören, som sitter vid en dator, att anpassa materialet från kunden till tryckfärdig information som han skickar till den digitala tryckpressen. Nackdelen är att det krävs standardiserat material. Inga specialfärger kan förekomma eller effekter som till exempel relieftryck. Den digitala tekniken är speciellt förmånlig vid korta serier i flerfärg samt vid variabla serier där man vill kunna ändra informationen allteftersom.
Kostnaden för långa serier är fortfarande lägre i de gamla pressarna. Detta av flera skäl, dels därför att de digitala pressarna har serviceavtal av olika slag som höjer styckpriset på en trycksak och dels för att tryckfärgen är något dyrare för den digitala tekniken.
- Hittills använder minst 90 procent av tryckeribranschen fortfarande analog teknik, berättar Lennart Stenius, vd på Relieftryck AB.
Utvecklingen går, enligt Henrik Kihlberg, mot mindre och mindre upplagor på fler och fler varianter, samtidigt som det blir önskemål om både fler bilder och färger. Idag slänger kunden dessutom själv minst 35 procent av varje trycksak eftersom information så snabbt blir inaktuell. Dessa förändrade kundkrav driver branschen mot alltmer digitalisering.
I Henrik Kihlbergs framtidsvision ingår en utslagning av minst 20 procent av dagens tryckerier.
- De som inte anser sig ha råd att investera i den nya digitala tekniken kommer med tiden att slås ut, spår han.
För Printons del ser han en utveckling mot allt fler olika trycksaker som kommer ingå i deras produktutbud. Men det gäller att inte bara utveckla det rent systemtekniska. En bra hemsida räcker inte, både logistik och produktion måste utvecklas parallellt för ett lyckat resultat. Därför är ett företag som Printon också beroende av att tryckerierna tar till sig den nya tekniken.