Industri
Snabb bildanalys hittar nya läkemedel
Carolina Wählby vid bilder av rundmasken C. Elegans. Foto: Broad Communications
Ett nytt system för bildanalys kan sätta turbo på utvecklingen av nya läkemedel. Bakom metoden ligger svenska och amerikanska forskare.
Jakten på nya läkemedel är tidsödande och dyr. Allt som kan snabba upp processen och minska kostnaderna är värdefullt för läkemedelsindustrin. Ett sådant verktyg har forskare vid Uppsala universitet nu tagit fram i samarbete med amerikanska Broad Institute of Harvard and MIT.
Forskarna har utvecklat ett bildanalyssystem där olika kemiska molekylers påverkan på masken C. Elegans kan studeras på ett automatiserat sätt. Den millimeterstora masken drabbas av flera av de infektionssjukdomar som vi människor insjuknar i, och anses vara långt bättre att använda än mänskliga celler när det gäller att hitta nya lovande läkemedelssubstanser. Men hittills har det varit svårt att få fram analysmetoder som snabbt kan få fram hur maskarna påverkas.
-Ett typiskt experiment resulterar i cirka 100 000 bilder. Om någon skulle analysera bilderna för hand skulle det ta ungefär ett år, medan ett datorkluster kan göra det på några timmar, säger Carolina Wählby vid Uppsala universitet och Broad Institute.
Bildanalysen hittar de maskar som återhämtat sig från infektionen. På så sätt går det snabbt att identifiera de kemiska molekyler som är intressanta att studera vidare i jakten på nya läkemedel för att häva infektioner hos människan.
Carolina Wählby berättar att de just nu letar efter nya molekyler att använda vid behandling stafylokocker som blivit resistenta mot praktiskt taget all antibiotika.
-Användningen av enkla modellorganismer som maskar gör att vi kan snabba upp processen och begränsa användningen av andra djurförsök.
Forskarnas resultat presenteras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature Methods.