INDUSTRI

Rysk import av svensk industriteknik trots sanktioner

Sandvik uppger för Expressen att metoderna för att kringgå sanktioner mot Ryssland har allt mer avancerade.
Sandvik uppger för Expressen att metoderna för att kringgå sanktioner mot Ryssland har allt mer avancerade.

Trots sanktioner kan den ryska krigsmakten fortsätta att importera svensk industriteknik från bland annat Sandvik genom underleverantörer via tredje part, visar en granskning i Expressen.

Publicerad

Tidningen har gått igenom offentliga upphandlingar sedan invasionen av Ukraina den 24 februari 2022, och skriver att 48 bolag som kopplas till krigsproduktionen i Ryssland haft upphandlingar för att köpa in Sandviks produkter.

Sedan den 24 februari i fjol till 28 februari 2023 har 10 000 importer av Sandvik-utrustning till Ryssland genomförts, enligt ryska tulldeklarationer. Varorna kommer till Ryssland via bolag i Turkiet och Kina.

4 200 av dem ska vara gjorda av bolag som Expressen identifierat som underleverantörer till vapen- och krigsindustrin. Det gäller bland annat bolaget Kammarket, där Texnodinamika är en av de största kunderna. Texnodinamika ingår i en försvarsindustrikoncern som bland annat tillverkar bombflygplan som bär kärnvapen.

Sandvik lämnade Ryssland i juni 2022 och all handel med deras produkter i och mot Ryssland är förbjudet, enligt talespersonen Johannes Hellström. Han uppger att bolaget är "mycket bekymrade över informationen".

”Det specifika distributörsfall du har lyft kommer att gås igenom i enlighet med våra processer, och vi kommer att vidta lämpliga åtgärder i enlighet med vår interna policy”, skriver han i en kommentar till Expressen.

Enligt bolaget har metoderna för att kringgå sanktioner blivit allt mer avancerade.