IT-SÄKERHET

Spionadresser röjda på Moskvas hemsida

En säkerhetsvakt återspeglas i en glasruta i en skyskrapa i Moskva. Flera av den ryska huvudstadens hemligaste platser redovisades helt öppet på stadens hemsida. Arkivbild.
En säkerhetsvakt återspeglas i en glasruta i en skyskrapa i Moskva. Flera av den ryska huvudstadens hemligaste platser redovisades helt öppet på stadens hemsida. Arkivbild.

Flera av de hemligaste adresserna i Ryssland har röjts på Moskvas stadslednings hemsida. Spioners hemvist eller kontor har legat ute på nätet för allmän beskådan.

Publicerad Uppdaterad

Vem som helst har kunnat hitta adresserna – flera vars blotta existens är en statshemlighet – på stadsförvaltningens hemsida mos.ru, enligt den granskande organisationen Dossier Center.

De har stått med i ett register på fler än 400 sidor där det har redogjorts för fastigheter som är av så stor vikt att strömförsörjningen till dem måste garanteras i alla lägen. Det handlar om sjukhus, polisfastigheter, järnväg och annan viktig infrastruktur – men listan har fortsatt med särskilda kategorier för till synes vanliga fastigheter som tillhör Rysslands försvarsdepartement och underrättelsetjänster.

Beryktade byggnader

Flera av adresserna har varit föremål för spionspekulationer tidigare, skriver Dossier Center, och i det officiella dokumentet bekräftas ryktena.

I ett stort lägenhetshus i södra Moskva listas enskilda lägenheter där anställda vid Rysslands utrikesinriktade underrättelsetjänst SVR bor eller verkar. I en annan byggnad i stadskärnans norra del kan man dra slutsatsen att den militära underrättelsetjänsten GRU huserar. Mängder av byggnader i Moskva med omnejd hör enligt registret till en säkerhetsstyrka som lyder under Putin personligen, den federala skyddstjänsten FSO.

I S:t Petersburg listas flera lyxiga "datjor", sommarstugor, i ett liknande register där det framgår att de tillhör underrättelsetjänsten FSB. I flera andra ryska regioner finns liknande register, där till exempel militära anläggningar röjs utan vidare.

Straffbart att röja

Att röja statshemligheter som dessa kan leda till fleråriga fängelsestraff. Uppgifterna har plockats bort från Moskva-hemsidan efter att Dossier Centers avslöjande publicerades i måndags.

Dossier Center har grundats av den exiloppositionelle tidigare oligarken Michail Chodorkovskij i uttalat syfte att kartlägga den ryska statsledningens korruption.