Hållbar industri

Program för bättre flöde

Arbetsmetoden är väl testad. Nu finns även en programvara framtagen. Yourflow riktar sig till företag som vill förbättra flödet i fabriken.

Publicerad

Anders Bergdahl och Ulf Larsson jobbar båda som konsulter inom produktion. Tillsammans har de startat företaget Yourflow kring programvaran med samma namn. Det är en pc-baserad mjukvara. Den baseras på deras tidigare arbete med företag som jobbar med lean-produktion och ska göra värdeflödesanalys för att kartlägga processer.

Anders Bergdahl använde sig av arbetssättet på Volvo Trucks Operations i Köping, en av världens största växellådsfabriker. Det arbetet var en del i att Volvo senare fick Monteringspriset för att ha effektiviserat fabriken.

För det som ritades i exempelvis Visio och Powerpoint finns nu ett speciellt program.

–?Det fungerar för alla som vill optimera flöden och få ut mer av sin produktion. Kanske har man köpt maskiner som hamnat där de fått plats, inte så att flödet blir optimalt, säger Ulf Larsson.

För att minska ledtider och buffertar är flödet A och O. De egna värdena ska knappas in i systemet för att värdeflödesanalysen ska bli visuell. Flödet i dag kan jämföras med alternativa flöden.

–?Då har man ett bra beslutsunderlag, säger Ulf Larsson.

Yourflow har stöd av Robotdalen med marknadsföring av företaget som drivs vid sidan av de bägge konsulternas respektive egna verksamheter.