Operationssal byggs kring industrirobot

2009-12-17 09:38  
Artis Zeego kallas roboten i operationssalen

En ombyggd industrirobot är med och röntgar och opererar i Sveriges mest avancerade operationssal, den nyligen invigda "Hybridsalen" på Karolinska sjukhuset i Solna.

Den så kallade hybridsalen på Karolinska sjukhuset är just nu flaggskeppet bland landets operationssalar.

- Helt klart den mest avancerade operationssalen i landet, säger Johan Mälsjö, sälj- och marknadschef på Siemens Healthcare –det företag som levererat teknisk utrustning och deltagit i uppbyggnaden av Hybridsalen.

Den nya salen, 93 kvadratmeter stor, kallas ”hybrid” därför att den specialbyggd för att klara flera olika typer av behandlingar – dels öppen kirurgi, dels ”sluten”, eller kateterburen, behandling vid akuta blödningar och så kallade kärlkatastrofer.

Man behöver till exempel inte flytta patienter till andra salar. Den tekniska utrustningen ska vara så mångsidig att läkarna, sköterskorna, röntgenexperterna snabbt kan växla mellan olika utrustningar och klara flera olika behandlingar i ett och samma rum.

Till exempel kan läkaren och sköterskan utföra ett ingrepp med kateter, plus en tunn metalltråd som förs in i kärlet, och samtidigt följa förloppet på en monitor som står väl synlig.

En industrirobot från Kuka, ombyggd av Siemens, är då med och bistår när man röntgar hela förloppet. Roboten - som i sin väldiga C-formade ”käft” bär röntgenrör och detektor - styrs med en ”joy-stick”, kan snurras runt ovanför patienten, vinklas så den anpassas till vinklingen på operations- och röntgenbordet – som är av kolfiber för att inte störa röntgenstrålarna.

Tidigare gjordes den här typen av ingrepp och operationer i en speciell sal. Röntgen utfördes i ett annat rum. Blev läkaren osäker fick man klä på patienten, köra ut honom i en korridor, till en annan sal, kanske göra en undersökning, röntga och eventuellt köra tillbaka och fortsätta behandlingen i salen där ingreppet startade. Det tog tid, krävdes resurser. Och framförallt innebar det en fara för patienten.

- Den nya, flexibla, metod som Karolinska infört är något av en trend och är på gång att införas på andra ställen, internationellt likaväl som på svenska sjukhus, säger Johan Mälsjö.

Roboten, som kallas ”Artis Zeego”, jobbar ihop med de övriga nya systemen i Hybridsalen. Bland annat jobbar den synkront med operations- och röntgenbord, den förser skärmar och monitorer med röntgenbilder och den låter sig filmas av kamerorna i salen.

Totalt har Siemens levererat utrustning för 13 miljoner kronor till hybridsalen.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer