Ökat stöd till processindustrin – ska få ned utsläppen

2019-09-06 08:38  
"Det finns vissa tunga industrier som står för väldigt stora utsläpp i dag och de behöver göra tekniksprång. Och det är bråttom", säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) till radion. Foto: Nicklas Thegerström

Regeringen vill öka stödet till det så kallade industriklivet från 500 miljoner till 600 miljoner kronor, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Stödet är till för de industrier som har svårast att få ned sina utsläpp, däribland stålindustrin, och ska gälla årligen 2020-2022.

– Det är ju viktigt att alla i samhället ska vara med på resan till nollutsläpp. Det finns vissa tunga industrier som står för väldigt stora utsläpp i dag och de behöver göra tekniksprång. Och det är bråttom, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) till radion.

Regeringen vill även öka klimatpremien för elbussar med 20 miljoner till 120 miljoner kronor från och nästa år. Det ska bland annat gå till att finansiera eldrivna lastbilar.

Läs mer: Professor: ”Stålindustrins satsning är ineffektiv”

– Vi vill också ge möjlighet till arbetsmaskiner, det vill säga traktorer och andra tunga maskiner som används i jordbruket, att övergå till el, säger Isabella Lövin.

Vidare vill regeringen ytterligare stärka att godstransporter flyttas från landsväg till fartyg.

Mer om: Industri Utsläpp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer