Industri

Odlad luftstrupe räddade livet

Strupen byggs upp av nanofibrer av PET, polyetylentereftalat. I en bioreaktor odlas ett lager av stamceller från patientens benmärg fram på ytan.CredOSF Saint Francis Medical Center, Peoria, Illinois. Foto: Jim Carlson

Hannah Warren, snart tre år, föddes utan luftstrupe. I en världsunik operation har hon nu fått en konstgjord strupe, tillverkad av biokompatibel plast och stamceller.

Publicerad

Genom att klä en plaststrupe med stamceller från den lilla flickans benmärg har läkarna lyckats skapa ett organ som inte stöts bort av kroppen. Förberedelserna för det komplicerade ingreppet har tagit två år. Operationen utfördes vid Childrens Hospital i Peoris, i Illinois, USA och leddes av Paolo Macchiarini, gästprofessor i regenerativ kirurgi vid Karolinska Institutet.

Han har testat tekniken tidigare och räddat livet på fem vuxna patienter med akut behov av en ny luftstrupe. Utmaningen nu var dels att man inte kunde utgå från patientens egen luftstrupe när formen skapades, dels att det var ett litet barn. Men allt gick som planerat.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här