Hållbar industri

Med Terminator-syn på verkstadsgolvet

Terminatorsyn på verkstadsgolvet. Grafik: Jonas Askergren
Terminatorsyn på verkstadsgolvet. Grafik: Jonas Askergren

Det som tidigare varit omöjligt gör ny visualiseringsteknik till verklighet. Full koll på motorns innersta, utan att behöva bläddra i handböckerna. Eller röntgensyn för att se genom partikelmoln i svarven.

Publicerad

- Om fem år kan en servicetekniker hålla sin mobiltelefon framför en bilmotor och se arbetsinstruktionerna visade över den del som ska servas.

Spådomen kommer från Jan Schlink på tyska Metaio. Företaget utvecklar lösningar för så kallad förstärkt verklighet. Tanken är att lägga ett informationslager "över" verkligheten, lite som den robotsyn som Arnold Schwarzenegger har i Terminator-filmerna.

Riktigt så långt har Metaio inte kommit än. Däremot använder bland andra Audio och VW företagets enklare lösningar för att planera sina fabriker och göra prototyparbetet enklare och billigare.

KTH-forskaren Alex Olwal har en tydlig lista med tre kriterier som ska vara uppfyllda för att en lösning ska få stämpeln “förstärkt verklighet":

1. Det verkliga kombineras visuellt med det virtuella.

2. Det verkliga och virtuella ska vara så matchade att de två världarna verkligen smälter samman.

3. Allt ska ske i realtid.

Metaios lösningar saknar realtidsaspekten. Den finns däremot i den svarv som Alex Olwal extrautrustat tillsammans med Jonny Gustafsson och Lars Mattsson.

- I industrin finns ofta väldigt intensiva informationsströmmar som man måste hålla koll på, samtidigt som det är viktigt att se vad som faktiskt händer inne i maskinen, säger Alex Olwal.

Lösningen blev att ersätta svarvens ursprungliga skyddsglas med en specialvariant, där 3d-grafik kan visas med hjälp av en holografisk teknik, som har utvecklats av Jonny Gustafsson. Tekniken, som har fått namnet Astor, gör det möjligt att visualisera graferna från datorskärmen i glasytan så att operatören kan hålla koll på data och verktyg samtidigt. Och utan att man behöver sätta på sig särskilda glasögon och handskar för att tekniken ska fungera.

- Särskilt i industriella tillämpningar tror jag att det är viktigt. Där är toleransen liten för utrustning som kommer emellan operatör och maskiner, säger Alex Olwal.

Svarven banar också väg för helt nya möjligheter.

- Man kan till exempel i 3d och på rätt djup visa var skärverktyget befinner sig, även om det är dolt av materialet eller ett moln av fina partiklar. Operatören får ett slags röntgenseende, säger Alex Olwal.

Snart i var mans mobil

I konsumenttjänster står förstärkt verklighet just nu inför ett stort genombrott.

Med Iphone 3GS och flera av modellerna som använder Googles operativsystem Android finns tre bitar på plats som krävs för att bygga tjänster med förstärkt verklighet: en kamera, en gps och en kompass.

Kameran behövs för att skapa en bild av omgivningen, gps för att veta var telefonen befinner sig och kompassen för att veta åt vilket håll den är vänd. Möjligheterna används bland annat för tjänster som visar var närmaste tunnelbanestation finns eller vilka sevärdheter som finns i närheten.

Exempel på program är Layar och Wikitude, som båda finns för Android och Iphone.