Hållbar industri

KTH hjälper industrin göra bättre läkemedel

En nationell resurs som ska hjälpa svenska bioteknikbolag med processteknik byggs nu upp på KTH. Företagen vill ha hjälp att ta fram system för att tillverka proteiner, visar en färsk undersökning från Vinnova.

Publicerad

De svenska bioteknikbolagen vill ha hjälp med processutveckling och tillverkning av proteiner för läkemedelsutveckling. Därför satsar nu Kungliga Tekniska högskolan, KTH, på att bygga upp nationell resurs för proteinproduktion. Bland annat ska en pilot-anläggning, som finns på KTH, vidareutvecklas och anpassas även för tillverkning i däggdjursceller. Där ska forskare och företag bland annat
utveckla biotekniska processer.
Satsningen får stöd av Vinnova med 20 miljoner kronor.
- Det finns ett jättestort behov av kunnande och utveckling inom bioproduktion. Därför gör vi denna satsning, säger Katarina Nordqvist på Vinnova.
Hon har intervjuat ett femtontal bioteknikföretag för att skapa sig en bild av vad branschen behöver.
- Det är framför allt produktion
i däggdjursceller de svenska bioteknikföretagen efterfrågar.
Biotekniken är på stark frammarsch inom läkemedelssektorn. Ett exempel är Astra Zeneca, som nyligen köpte sitt andra bioteknikbolag på bara ett år. Nu är en fjärdedel av de läkemedel företaget utvecklar biotekniska.
Enligt en rapport från investmentbanken Goldman Sachs kommer 17 procent av alla läkemedel i världen att vara biotekniska år 2010.
- En nysatsning med fokus på proteinproduktion är strategiskt viktigt ur ett nationellt perspektiv, säger Stefan Ståhl, dekan för Skolan för bioteknologi vid KTH, där proteinproduktionen ska vara.
- Kompetensen behövs. Det finns många läkemedelsidéer och ska de testas i kliniska prövningar måste man utveckla produktionssystem för att göra substanserna, säger Björn Sjstrand,
vd för bioteknikbolaget SBL Vaccin.
Biotekniska läkemedel är stora molekyler, proteiner. De framställs med till exempel bakterier eller däggdjursceller i odlingar. För att tillverka dem måste man först hitta rätt celler. Dessa behöver sedan oftast förändras så att de bildar det önskade proteinet. Det är här KTH-forskarna kommer in.
- Vi har en tradition med forskning inom dna-teknik och biotekniska processer och vill förse landet med kunnande och med personer som är kunniga inom området, säger Stefan Ståhl.
Stefan Ståhl själv har bland annat tillverkat vaccin för franska vaccin-företaget Pierre Fabre Médicament.
- Vaccinfältet är extremt prispressat och har behov av smartare och bättre sätt att producera vacciner, till exempel i växter. Tack och lov är allt inte upptäckt ännu, säger Stefan Ståhl.