Svensk byggteknik och design lockar japaner att köpa svenska trähus. Trähustillverkaren LB-hus har skrivit ett avtal med ett japanskt företag som kan dubbla produktionen i Bromölla.
Det första visningshuset är just nu på väg från Bromölla till Japan. Ytterligare ett ska snart tillverkas för att följas av ytterligare fyra som ska byggas upp på olika platser i Japan. Inom ett år ska LB-hus tillverka ett 50-tal hus för den japanska marknaden. Om tre år är målet att tillverka 500 hus om året för export till Japan.
På den japanska marknaden med en produktion av över 500 000 småhus om året är det en droppe i havet. För LB-hus i Bromölla betyder det mer än fördubblad produktion och på sikt ett 50-tal nya tjänster.
- Vi vågar inte ta ut någon seger i förskott men om allt går som vi hoppas betyder det är mycket för oss. Samtidigt är vi medvetna om att utvecklingen av den japanska ekonomin och valutaförändringar kan påverka hur stor produktion det verkligen blir, kommenterar exportchefen Paul Rosenqvist avtalet med den japanska hustillverkaren Shin Showa, som nyligen skrevs under.
- Utvecklas ekonomin åt rätt håll kan å andra sidan det innebära en ännu större exportproduktion.
Intresset från japansk sida för svensk småhusproduktion är stort. Japan har liksom Sverige, en gammal trähustradition, och skandinavisk design och skandinaviskt "blonda" träslag upplevs ofta som exklusivt.
- Det finns också ett stort intresse för vår byggteknik med färdigtillverkade byggelement, säger Paul Rosenqvist. De har sett att vi kan klara att bygga monteringsfärdiga hus i fabrik, hålla hög kvalitet och förhållandevis låga kostnader.
Medan småhus för den svenska marknaden tillverkas i stora block, de största 11 x 2,40 meter, ställer den japanska partnern krav på betydligt mindre byggelement. Maximimåtten är 2,10 x 2,70 meter.
- Små tomter, trånga vägar och begränsad framkomlighet tvingar oss att utveckla små byggblock. Även transporterna till Japan gör att vi får anpassa oss till normal containerstorlek.
Att tillverka mindre block är ingen svårighet säger man på LB-hus, problemet är istället att utveckla ett antal block som kan ge den flexibilitet som krävs av de japanska arkitekterna.
- Vi vill inte ha en alltför stor låda med byggbitar att leka med om vi ska klara de krav som ställs på transporter och lagerhållning i Japan.
En annan utmaning är att anpassa den svenska byggtekniken för att klara japanska krav på säkerhet vid jordskalv och mycket höga vindlaster. Det betyder att byggelementen förankras i varandra med mycket stor noggrannhet och att väggar förankras i bottenbjälklaget och i takstolarna på ett helt annat sätt än i Sverige.
- De vindlaster vi ska klara är tre gånger så stora som i Sverige, säger Paul Rosenqvist.
Utanpå de svenskbyggda elementen spikas sedan konstruktionsplywood som överlappar mellan elementen för att ytterligare stabilisera husen. Syllar och bottenbjälklag får också impregneras mot termitangrepp.
- Även om det finns skillnader är den byggteknik vi använder mycket lik den vi använder för svenska hus, menar konstruktören Acke Kvist som just nu tar fram konstruktionsritningar på cad som mejlas fram och tillbaka mellan Bromölla och Japan för att man så snabbt som möjligt ska få ett japanskt typgodkännande.
Att samarbetet blivit av beror till stor del på tidigare kontakter mellan LB-hus och handelsföretaget Alligator som sedan länge arbetar med export och import från Japan. Alligator har japansk personal på plats och det menar Paul Rosenqvist är nödvändigt för att ett litet företag som LB-hus ska klara en exportsatsning.
- För oss ensamma hade det varit omöjligt att ro ett avtal i hamn.
På sikt kan avtalet få stor betydelse för LB-hus som idag har ett 60-tal anställda. Vid en export av 500 hus kommer ytterligare 50 man att behövas i de idag lite öde monteringshallarna där man tillverkar 400 hus om året. I början av 1990-talet var produktionen den trefaldiga. Sedan föll den svenska fastighetsmarknaden, LB-hus gjorde två konkurser innan företaget kom på fötter igen.
- Idag är vi anpassade för en låg svensk produktion även om vi ser ett visst ökat byggande. För några år sedan budgeterade vi för en produktion om bara 150 hus. Men möjligheterna att snabbt öka produktionen och klara betydligt mer än 500 hus till Japan har vi redan idag, säger Paul Rosenqvist.
- Det enda som krävs är fler anställda på sikt. Och troligen att vi bygger en ny monteringslinje för små japanska byggblock.