Hållbar industri
Hajpade ”roststålet” skyddar mot rost – här är allt du vill veta om cortenstål
Efter att främst ha förekommit i mindre detaljer som blomlådor och balkongräcken, blir det rostbruna cortenstålet allt populärare bland arkitekter och syns nu ofta i hela husfasader.
Själva ordet ”corten” används ofta som benämning på rosttröga stål rent allmänt.
Begreppet kommer från varumärket Cor-Ten, ett varumärke inom SSAB:s familj av rosttröga stål.
– Vi marknadsför det särskilt mot fasader och andra arkitektritade applikationer. Och med namnet Cor-Ten följer löften om vissa specifika egenskaper, säger Johan Lundin, varumärkesansvarig för Cor-Ten på SSAB Europe.
Materialet uppfanns och patenterades av amerikanska US Steel på 1930-talet, och fick namn efter sina utmärkande egenskaper: korrosionsmotstånd (Corrosion resistance) och draghållfasthet (Tensile strength).
– Man tillsätter små mängder fosfor, koppar och krom. När stålet sedan omväxlande utsätts för väta och torka så byggs det sakta men säkert upp ett oxidskikt på ytan, som får korrosionen att avstanna, säger Anders Ohlsson, chef teknisk support på SSAB.
Cor-Ten rostar långsammare
Det yttre rostskiktet gör alltså att Cor-Ten genomrostar långsammare än vanligt stål.
– Det håller extremt länge. Och man slipper måla och ytbelägga det, vilket ger både miljömässiga och ekonomiska fördelar när man kan spara på underhållet, säger Johan Lundin.

I vissa fall målas ytorna ändå av rent estetiska skäl. Även då minskar underhållsbehovet, enligt Anders Ohlsson.
– Normalt är det ju så att när du får en repa i färgen så kryper fukten in, och får färgen att flaga med tiden. Med Cor-Ten så korroderar stålet i repan och tätar till den, så fukten inte kommer in. Färgen håller ungefär dubbelt så länge innan du behöver måla om, som den gör på konventionellt kolstål, säger han.
Från början användes Cor-Ten främst för sin rostbeständighet, i godsvagnar, järnvägsbroar och andra applikationer som exponeras för väder och vind. Men med tiden började materialet uppskattas även för sitt ”patinerade” utseende, och under 50- och 60-talen blev det populärt i olika utomhuskonstprojekt.
”Vi ser ett växande intresse”
Något senare började materialet licenstillverkas av både SSAB i Sverige och av Rautaruukki i Finland. Sedan de båda stålbolagens samgående 2014 är SSAB-koncernen ensamma i Europa om att producera Cor-Ten.
Under 2000-talet har Cor-Ten blivit allt vanligare som fasadmaterial och i andra väl synliga applikationer.
– Vi ser ett växande intresse, framförallt från arkitekter, och användningen ökar definitivt. Jag skulle uppskatta att vi producerar mellan 50 000 och 100 000 ton Cor-Ten per år. Men det handlar om projektknuten tillverkning som görs på beställning, så volymerna fluktuerar en hel del, säger Anders Ohlsson.