INDUSTRI

Gigafactory Berlin kan bli Tysklands största bilfabrik

Battericellerna från Berlin kan även hamna i Teslor och energilager på marknader utanför Europa.
Battericellerna från Berlin kan även hamna i Teslor och energilager på marknader utanför Europa.

Nu bygger Tesla ut Gigafactory Berlin-Brandenburg – och när målet 1 miljon bilar om året nås är VW i Wolfsburg kanske inte längre störst i Tyskland.

Fabriken är först med att lägga bilproduktion och tillverkning av battericeller under samma tak, men nu känner Tesla att golvytan inte räcker till. 

Lokala myndigheter har publicerat bolagets planer på att expandera Gigafactory Berlin-Brandenburg, och huvudstadens invånare har till och med september på sig för att inkomma med eventuella invändningar mot den svällande fabriken. Det skriver Reuters

Battericeller och återvinning

Bland förändringarna finns det med en utbyggnad för att kunna öka tillverkningen av battericeller – celler som även kan hamna i bilar och energilager på marknader utanför Europa. Fabriken behöver dessutom extra utrymme för återvinning av litiumjoncellerna, samt nya ytor för processer kring batteriernas anod och katod. 

Expansionen, som utgör det första av tre steg, beräknas vara klar under den första halvan av 2024. Totalt vill Tesla dubbla sin batteriproduktion till en kapacitet på 100 GWh. 

Kan passera VW i Wolfsburg

Målsättningen framgent är att producera 1 miljon bilar om året. Det är ett ganska stort kliv mot de 5 000 bilar i veckan som nu tillverkas i Grunheide – och om Tesla når dit så kör de om Volkswagens anläggning i Wolfsburg som den största bilfabriken i Tyskland. Elon Musks bolag har dock inte sagt när de räknar med att nå sina produktionsmål.