Industri

Forskare programmerar om mänskligt embryo

Forskare i Kina har för första gången försökt att reparera en muterad gen i mänskliga embryon. Men resultaten får forskarna att gå ut med en varning: "Det är alldeles för tidigt".

Publicerad

Går det att undvika en allvarlig ärftlig sjukdom genom att reparera genen som orsakar sjukdomen redan i det befruktade ägget?

För första gången finns en forskningsrapport om ett sådant försök.

Forskare vid Sun Yat-sen University i Guangzhou, Kina, utgick från befruktade ägg som blivit över vid provrörsbefruktning. Av etiska skäl modifierades först äggen så att de aldrig skulle kunna växa till färdiga foster.

Forskarna använde sig av en teknik som kallas CRISPR/Cas9 som gör det möjligt att byta ut specifika byggstenar i dna-kedjan. Målet i det här fallet var en mutation i en gen som orsakar blodsjukdomen beta-thalassemi.

I försöket användes totalt 86 ägg. Resultatet fick dock forskarna att sätta stopp för projektet. Av 86 embryon överlevde 71 och bara en bråkdel visade sig innehålla den nya, "rättade" genen.

- Du måste nå närmare 100 procent. Därför stoppade vi försöket. Vi anser att det är alldeles för tidigt, säger Junjiu Huang, som leder forskningen till Nature News.

Ett annat stort problem var att det uppstod en rad oönskade mutationer på andra delar av dna:t som kan ha skadliga effekter.

Resultaten har publicerats i den mindre kända tidskriften Protein & Cell efter att de båda stora tidskrifterna Science och Nature refuserat rapporten, delvis av etiska skäl.

Den här typen av forskning har orsakat debatt och forskare har bland annat uppmanat till ett frivilligt moratorium.

- Vi ville visa världen våra data för att alla ska förstå vad som verkligen händer och vi använder den här metoden, säger Junjiu Huang till Nature News.