Hållbar industri

Danskarna har satt en autonom buss i trafik

Foto: Movia
Foto: Movia

Nu rullar en självkörande buss på Själland. Nästa år ska den köra passagerare från tågstationen till universitetssjukhuset i Køge, Förhoppningen är att satsningen ska öppna upp Danmark för autonom kollektivtrafik i större skala.

Publicerad Uppdaterad

Med omkring 450 busslinjer som kör över 215 miljoner passagerare årligen är Movia Danmarks största transportbolag. Nu testar de en självkörande buss på Själland.

För närvarande rullar den bara i lobbyn på universitetssjukhuset i Køge, men för 2019 siktar man på att det autonoma fordonet ska kunna transportera passagerare från tågstationen i Ølby till sjukhuset. Projektet är ett samarbete mellan Region Sjaelland, Region Hovedstaden och Metroselskabet.

– På Movia är vi riktig nöjda över att vi nu kan börja inhämta kunskaper om hur förarlös teknik kan användas för att erbjuda bra transportlösningar till medborgarna. Försöket på Själlands universitetssjukhus i Køge är det första i vårt strategiska samarbete, och det är ett bra steg på vägen mot att kunna använda den förarlösa tekniken i större skala, säger Movias administrerande direktör Dorthe Nøhr Pedersen i företagets släpp.

Bussen, som är byggd av franska Navya, kan ta elva sittande passagerare och fyra stående. Den är eldriven och har en maxhastighet på 25 km/h. Batterierna kan hålla det 475 centimeter långa och 2,4 ton tunga ekipaget rullande i åtta timmar, vilket motsvarar 100 kilometer. Och att ladda batterierna tar omkring fyra timmar.

Sensorerna, som täcker 360-grader, kan identifiera föremål på 60 meters avstånd. Atkins har valts som oberoende säkerhetsrådgivare för projektet.