Hållbar industri

Boeings nya center ska utveckla självkörande plan

Foto: Boeing
Foto: Boeing

Snart öppnar Boeing sitt nya forsknings- och utvecklingscenter i Cambridge. Där ska man uteslutande fokusera på att designa, bygga och flyga autonoma plan.

Publicerad

Det var inte länge sedan som autonoma flygfarkoster sågs som en experimentell nisch, anförd av små excentriska bolag. Men nu satsar även Boeing på ”luftfart och autonomi”.

Flygplanstillverkaren meddelar att man kommer öppna ”Boeing Aerospace & Autonomy Center” i Cambridge – där man hyr in sig i Massachusetts Institute of Technologys (MIT) lokaler. Med finns underbolaget Aurora Flight Sciences, som ska fokusera på att designa, bygga och flyga autonoma plan.

Med investeringen bygger man vidare på satsningen Boeing NeXt, den nya organisation som ska sammanföra de projekt och forskare inom bolaget som jobbar med framtidens transportlösningar. Detta omfattar bland annat de system som ska skapa en säker miljö där pilotstyrda och självkörande plan kan samexistera.

– Boeing leder utvecklingen av autonoma fordon och de framtida transportsystem som kommer flytta flygandet närmare hemmet. Genom att investera i den här nya forskningsanläggningen så skapar vi en hub där våra ingenjörer kan samarbeta med andra Boeing-ingenjörer – samt andra forskningspartners runt om i världen, och dra nytta av Cambridges ekosystem för innovation, säger Boeings teknikchef Greg Hyslop på bolagets hemsida.

Massachusetts Institute of Technologys Department of Aeronautics and Astronautics är den äldsta avdelningen i sitt slag i USA, och MIT har haft ett långvarigt samarbete med Boeing. Flygplanstillverkaren var exempelvis huvudsponsor när Wright Brothers Wind Tunnel skulle ersättas, för 18 miljoner dollar. Aurora Flight Sciences har i sin tur samarbetet med MIT under 30 år.