Boeing visar passagerarplan som ska göra Mach 5

2018-06-28 08:23  
Boeings konceptplan ska göra Mach 5. Foto: Boeing

Boeing har visat upp ett konceptplan som ska göra resan London till New York på under två timmar. Men det är åtminstone 20 år bort från marknaden.

Inte sedan Concordes dagar har det funnits några passagerarplan som passerat ljudvallen. Men hos Boeing går tankarna om att åter öka hastigheten på långa flygningar.

Under en konferens i Atlanta i veckan visade flygföretaget upp sitt första koncept på ett kommande passagerarplan som ska nå upp i Mach 5 - fem gånger ljudets hastighet eller 6 174 kilometer i timmen.

Med en sådan topphastighet skulle planet kunna göra resan över Atlanten mellan London och New York på under två timmar.

Läs mer: Kinesiska superplanet ska gå i 6 000 kilometer i timmen

Planet ska drivas med ramjetmotorer och kommer att flyga på mycket hög höjd, uppemot 95 000 fot eller runt 29 000 meter. Det skriver tekniksajten Popular Mechanics.

Det här är ”ett utav flera” konceptplan som kan passera ljudvallen som Boeings ingenjörer ritar på, uppger flygtillverkaren i sitt pressmeddelande. När planet kan vara i luften är allt annat än klart, men en prognos är att det rör sig om ett tidsspann på mellan 20 och 30 år.

Samtidigt finns det gott om konkurrenter som kommit betydligt längre med överljudsplan. Spike Aerospace har redan testflugit en tidig version av sin S-512 och hoppas på leverans 2023. Samma år hoppas både Boom Technology lansera sin XB-1 och Aerion sin AS2.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt