Industri

Biovitrum köper amerikanska mediciner

Svenska bioteknibolaget Biovitrum städar ut i den egna forskningsportföljen. I en miljardaffär köper man nu istället världsrättigheterna till tre proteinläkemedel från amerikanska Amgen.

Publicerad

För ett år sedan förklarade Biovitrums vd Martin Nicklasson att bolaget tänkte lägga om kursen. Då fanns flera lovande projekt mot stora folksjukdomar, som diabetes, i forskningsportföljen. Den nya strategin innebar att bolaget i stället skulle rikta in sig mot läkemedel som förskrivs av specialistläkare.

Med den nya affären fyller Biovitrum på med tre specialistläkemedel som redan finns ute på marknaden. För dem betalar man 870 miljoner i första vändan, och längre fram dessutom ersättningar som baseras på hur stor försäljningen blir. För ett av medlen, Kineret, hade Biovitrum tidigare en Europalicens, men får nu en exklusiv världslicens. De två andra, Kepivance och Stemgen, tar man över helt och hållet.

– Det är ett sätt för oss att skaffa oss en kommersiell plattform, säger Biovitrums finanschef Göran Arvidson, till Ny Teknik.

– De passar oss, vi kan använda vårt proteinkunnande för att vårda produkterna till exempel genom processutveckling av produktionen.

Det betyder dock inte att Biovitrum kommer att tillverka preparaten i egen regi i framtiden. Enligt Göran Arvidson passar inte företagets fabrik i Stockholm för de nya medlen och stället läggs produktionen ut på kontraktstillverkare.

Av de 870 miljonerna betalar Biovitrum 740 i reda pengar och 130 miljoner i egna aktier. Förra året sålde Kineret, kepivance och Stemgen för sammanlagt 470 miljoner kronor.

Ledgångsreumatism, cancer och stamceller

Kineretär ett proteinläkemedel som är verksamt mot en viss form av ledgångsreumatism.

Kepivancelindrar besvär i slemhinnorna i mun och svalg hos cancerpatienter som behandlas med cellgifter.

Stemgenanvänds i samband med att patienter transplanteras med egna blodstamceller efter cellgiftsbehandling.