Industri
Bättre mediciner med jordbakterie
En extra proteingrupp gör att HIV-medicinen ( i grönt) kan gömma sig i en vit blodkropp. Därifrån läcker den ut långsamt. Cellens arvsmassa lyser i blått. Foto: Paul Merrinak
Mediciner som kan gömma sig i blodkroppar och läcka ut långamt i kroppen. Det kan bli resultatet av att ett amerikanskt forskningsbolag härmat en liten jordbakterie.
Det är inte bara radioaktiva material som har halveringstid, det gäller också våra mediciner. Där definieras den som tiden det tar innan koncentrationen av läkemedlet i blodet har sjunkit till hälften. Rent generellt är en lång halveringstid bra, då behöver vi inte ta medicinen så ofta.
Vissa mediciner bryts ner extra snabbt av leverns enzymer, och behöver tas fem gånger om dagen. Andra hinner inte ens hinna verka innan levern sanerat blodet. Dit hör vissa mediciner mot HIV. Därför måste de tas tillsammans med en medicin som sätter ner enzymets effektivitet. Men det gör att patienten riskerar att bli förgiftad av andra ämnen.
För att komma runt problemet försöker forskare kapsla in mediciner i nanopartiklar eller andra material. Företaget Amplyx, som knoppats av från Stanford university, har istället valt att hänga på en grupp proteiner på den verksamma substansen. Proteinerna gör att den verksamma substansen kan binda till blodkropparna och sedan läcka ut långsamt i blodet.
Knepet har de lånat från den jordbakterie som givit upphov till läkemedelssubstansen sirolimus. Den ges till personer som genomgått en transplantation, och har en lång halveringstid i blodet.
Experiment tidigare i år visar att principen fungerade väl på HIV-läkemedel.
Forskningsbolaget har nu startat ett samarbete med en, ännu så länge icke namngiven läkemedelstillverkare, för att ta fram en ny version av en bredspektrumantibiotika (Carbapenem) som idag ges intravenöst tre till fyra gånger om dagen.