Bevattningsrobot räddar vinodlare

2018-04-10 11:41  
Foto: Global Warming Images /REX

Bristen på vatten och arbetare tvingar vinodlare att förlita sig på robotar

Jordbruket automatiseras allt mer och näst på tur är vinodlingarna i Kalifornien. I sin frustration över bristen på såväl vatten som arbetare valde de lokala odlarna att vända sig till University of California för hjälp. Uppdraget var att skapa ett bevattningssystem som kunde begränsa vattenåtgången med minimal mänsklig inblandning.

Resultatet heter RAPID, en förkortning för Robot Assisted Precision Irrigation Delivery. Ett system som med hjälp av en maskin övervakar och justerar vattendämpare kopplade till bevattningslinjer. På så vis kan exakt mängd vatten användas precis där det behövs.

Det första systemet presenterades redan 2016 och nu ligger version två på bordet, och ambitionen är att bygga om det obemannade fordonet till en högt specialiserad robot. RAPID-roboten ska ha inbyggd GPS för att med stöd av vädersateliter och drönare planera sin väg runt vingården.

Den kommer också att ha en slags gripklo för att kunna öka eller minska vattenmängden som går ut genom bevattningskranarna. Ett stort problem med dagens droppbevattningssystem är att de stadigt levererar samma mängd vatten över hela systemet, trots att jordens fuktighetsnivåer kan skilja sig markant mellan de olika markblocken på en stor odling. Med RAPID-systemet skulle bevattningen av grödorna kunna optimeras, oavsett var på odlingen de planterats.

Projektet leds av Stefano Carpin vid University of California, och hans ambition är att RAPID-roboten ska kunna anpassa vattenmängden för varje markblock, oavsett hur stor vinodlingen är. Ett löfte som väckt stort intresse bland odlare världen över. Kalifornien är nämligen långt ifrån ensamma om att vattnet inte räcker, sett över hela världen går över 70 procent av allt vatten åt att bevattna odlingar.

Stefano Carpin berättar in en intervju med IEEE att en prototyp av roboten väntas vara klar nästa år. Samtidigt kommer hans forskargrupp också installera justerbara spridare på bevattningsrören, och ambitionen är att testa systemet i skarpt läge på en vingård senast sommaren 2020.

 

Måns Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt