Fordon

VW:s batteripartner satsar på två framtidstekniker

Foto: Quantumscape.

En anod av litiummetall och fastfaselektrolyt. Volkswagens batteripartner Quantumscape kombinerar två framtidstekniker. Nu går bolaget mot börsen.

Publicerad

Volkswagens samarbete med Kalifornienbaserade Stanford-spinoffen Quantumscape började redan 2012. I juni 2018 tog det ordentlig fart med en investering på 100 miljoner dollar, motsvarande cirka 880 miljoner kronor i dagens penningvärde.

Syftet med VW:s investering var att skaffa sig tillgång till batterier med fastfaselektrolyt (solid-state på engelska). Vid tidpunkten för investeringen hade Quantumscape ett par hundra patent relaterade till tekniken.

I somras var det dags igen. VW puttade in ytterligare 200 miljoner euro, med målet att driva fram gemensam utveckling av tekniken.

Nu står det klart att Quantumscape kommer att noteras på New York-börsen, via ett samgående med ett så kallat "special purpose acquisition company" (SPAC), som heter Kensington Capital Acquisition Corp. Syftet med noteringen är att få in kapital till kommersialisering av tekniken. Totalt drar affären in cirka 700 miljoner dollar för Quantumscape, enligt Bloomberg.

Gör sällskap med Nikola och Fisker

Quantumscape är det senaste bolaget i en lång rad att börsnoteras på detta vis. Lastbilstillverkaren Nikola, lidartillverkaren Luminar samt elbilstillverkarna Fisker och Canoo har redan gått samma väg.

I ett vanligt litiumjonbatteri är det en våt eller gelliknande elektrolyt som sköter jontransporten mellan de båda elektroderna, anoden och katoden. I ett fastfasbatteri är elektrolyten i stället i fast form.

VW har tidigare sagt att bolaget planerar för batterier med fastfaselektrolyt i bilar kring år 2030. Tekniken ska enligt VW erbjuda både längre räckvidd och kortare laddtider. 80 procents laddning ska kunna uppnås på under en kvart.

Enligt Daniel Brandell, batteriforskare på Uppsala Universitet, brukar fastfasbatteriets främsta förtjänst annars vara säkerhetsaspekten.

400-500 Wh/kg

På sin hemsida anger Quantumscape att deras teknik möjliggör en energitäthet mellan 400 och 500 Wh/kg. Det är ett rejält skutt jämfört med dagens bästa litiumjonceller av NCM- eller NCA-typ på omkring 260 Wh/kg.

Men den höga energitätheten förutsätter även en anod av litiummetall. I dagsläget används vanligen grafit eller grafit med inslag av kisel.

Litiummetall har mycket hög energitäthet. Men i ett vanligt litiumjonbatteri med våt elektrolyt har en sådan anod hittills varit allför riskfylld, eftersom det bildas utväxter som leder till kortslutning. I kombination med en keramisk fastfaselektrolyt menar dock Quantumscape att de kan skapa ett batteri som håller över tid.

Bolaget satsar på att starta produktion redan 2024.