Fordon

VW slår produktionsrekord i elbilsfabriken

En VW ID5 tillverkas i Zwickaufabriken.  Foto: VW
En VW ID5 tillverkas i Zwickaufabriken.  Foto: VW

7 100 elbilar tillverkade på en vecka innebär ett nytt rekord för Volkswagens pionjärfabrik i Zwickau.  

Publicerad

VW-fabriken i Zwickau i tyska Sachsen är den första som ställts om till att tillverka endast elbilar. Under perioden 7–11 november rullade det ut 7 100 fordon vilket innebär nytt produktionsrekord, rapporterar Electrive med hänvisning till ett inlägg på Linkedin av Robert Janssen, chef för teknik och logistik på VW Sachsen.

Närmar sig max-kapacitet

Fabriken är därmed nära sin maximala kapacitet om 300 000 fordon per år.

– Det här är en mycket bra prestation från hela teamet och ett unikt rekord, eftersom så här hög produktionstakt inte var tekniskt möjligt innan omställningen, skriver han.

Thomas Schäfer, varumärkeschef för VW, påpekar att rekordet är ännu mer imponerande på grund av komponentbristen som fortgår i branschen.

Sista fossilbilen tillverkad

När Volkswagen bestämde sig för satsa på elbilar stod det snart klart att fabriken i Zwickau skulle gå i frontlinjen för elektrifieringen. Den sista bilen med förbränningsmotor tillverkades den 26 juni 2020. I dagsläget tillverkas här VW ID3, ID4, ID5 Audi Q4 E-tron/Sportback E-tron och Seat Cupra Born, samt karosser till Bentley och Lamborghini.

Fabriken är totalt 1,8 miljoner kvadratmeter stor, har cirka 9 000 anställda och tillverkade i fjol drygt 179 000 personbilar och knappt 11 400 lyxbilskarosser. Sedan anläggningen byggdes 1990 har den spottat ur sig över sex miljoner fordon.