Fordon

Volvosatsar på smartare användning av batterier

Volvo FL Electric Foto: Volvo
Volvo FL Electric Foto: Volvo

Batterier som gjort sitt i en ellastbil behöver inte slängas, utan kan användas till annat. Det hoppas Volvokoncernen kunna uppnå med sitt nya affärsområde Volvo Energy. Det handlar både om hållbarhet och att tjäna pengar.

Publicerad

Det nya affärsområdet ska arbeta med hanteringen av batterier och erbjuda laddningsinfrastruktur till kunder.

– Vår ambition är att erbjuda våra kunder de mest konkurrenskraftiga lösningarna när det handlar om elektrifiering, inklusive batterier och laddningsinfrastruktur. Med Volvo Energy tar vi ett helhetsgrepp över hela livscykeln, säger Volvokoncernens vd Martin Lundstedt i ett pressmeddelande. 

Volvokoncernen arbetar i dag med elfordon och maskiner i en mängd sektorer, från bussar och lastbilar till grävmaskiner och hjullastare. Förhoppningen är att miljöpåverkan ska minska genom att de batterier som tjänat ut i exempelvis en lastbil ska kunna få ett nytt liv i ett annat användningsområde. Volvo nämner i pressmeddelandet lagring av energi i fastigheter eller vid elproduktion som två exempel. 

– Det är både en affärsmöjlighet och ett sätt att bidra till byggandet av den cirkulära ekonomin och det fossilfria samhället, säger Martin Lundstedt.

Volvo Energy ska dels tillhandahålla batterier till resten av företaget, men också sälja använda och renoverade batterier till andra kunder. 

Volvo kunde på torsdagsförmiddagen inte svara på Ny Tekniks mer konkreta frågor om hur batterihanteringen ska gå till. Bolaget hänvisar till att projektet är i uppstartsfasen och att mer information kommer.