Fordon

Volvos nya testrigg slungar dockhuvuden i cykelhjälmar

Foto: Volvo Cars
Foto: Volvo Cars
Foto: Volvo Cars
Foto: Volvo Cars

Testmetoderna för cykelhjälmar dög inte. I Göteborg har Volvo byggt en ny rigg där cyklisternas huvuden kan slungas i varierade hastigheter och vinklar.

Publicerad

Volvo har ständigt flyttat fram positionerna inom säkerhet, och var tidiga med att rikta fokus mot de oskyddade individerna omkring fordonet. Redan 2010 lanserade bolaget fotgängardetektering med full autobroms. Två år senare fick V40-modellen världens första krockkudde för fotgängare – som täcker vindrutan och lyfter motorhuven.

Volvo vidareutvecklade tekniken bakom fotgängarskyddet, och 2013 lanserades cykeldetektering med full autobroms. Systemet använder bilens kameror och radar för att upptäcka cyklister. Om en kollision är nära förestående varnas föraren och fordonet bromsas.

I säkerhetsarbetet ingår att studera de skador som uppstår när cyklister krockar med en bil. Dagens standardförfarande för att testa cykelhjälmar är dock ganska rudimentära. Hjälmarna släpps från olika höjder och krafterna mäts när de antingen träffar en platt eller en vinklad yta. Därför har Volvo bestämt sig för att höja kvaliteten på testerna.

Volvo: ”Går bortom betyg”

Nu driver biltillverkaren ett forskningsprojekt tillsammans med bland annat hjälmtillverkaren POC för att förfina krocktesterna. Vid Volvo Cars testanläggning i Göteborg har man byggt en testrigg där hjälmklädda dockhuvuden slungas mot olika delar av huven på en stillastående bil – i varierade hastigheter och vinklar.

– Det här projektet tillsammans med POC är ett bra exempel på vår pionjäranda inom säkerhet. Vi utvecklar ofta nya testmetoder för utmanande trafikscenarier. Vårt mål är inte bara att uppfylla kraven i lagstiftningen eller få godkänt i rating-tester. I stället går vi bortom betyg med hjälp av verkliga trafiksituationer för att utveckla teknik som förbättrar säkerheten ytterligare, säger Malin Ekholm, chef för Volvo Cars Safety Centre, och en av företagets ledande säkerhetsingenjörer.

Projektet är en del av Volvos större arbete med att förstå olika typer av långsiktiga skador som cyklister kan drabbas av. Utöver POC ingår KTH, MIPS och Autoliv.