Fordon

Volvo vill trimma Gripens motor

Med "chiptrimning" och andra turbinblad och fläktar kan Volvo Aero öka dragkraften i nuvarande Gripenmotorer väsentligt. Och det blir billigt för försvaret eftersom man redan äger motorerna. Foto: Vol vo Aero
Gripenmotorn RM12 är i grunden en General Electric-motor men Volvo Aero har byggt om den så mycket för att passa Jas Gripen att den i praktiken är en Volvo-motor. Foto: Volvo Aero

Volvo Aero i Trollhättan säger att man kan göra underverk med de 220 Gripenmotorer som svenska flygvapnet redan äger. Starkare och snabbare och mycket billigare än att köpa nytt.

Publicerad

- Vi kan öka dragkraften genom ”chiptrimning”, byte av fläktar och byte av turbiner. Vi kan göra vår Gripenmotor RM12 likvärdig med den starka GE-motor F414G som sitter i nya Gripen Demo, säger Robert Limmergård på Volvo Aero i Trollhättan till Ny Teknik.

Volvo Aero lobbar nu för fullt inför kommande beslut om en uppgradering av Jas Gripen till en modernare E/F-version med längre räckvidd men också tyngre och därmed i behov av en starkare motor.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här