FORDON

Volvo Cars kapar 1 300 tjänster i Sverige: ”Kostnaderna har skenat”

En vit Volvo V90, röda baklyktor
Volvo Cars minskar antalet anställda i Sverige.

Trots vinstkross under senaste kvartalet skär Volvo Cars ned personalstyrkan med 1 300 tjänster. Sex procent av medarbetarna i Sverige omfattas enligt företaget.
– Kostnaderna har ökat markant, säger Maria Dagman på bolagets presstjänst.

Publicerad Uppdaterad

Den senaste kvartalsrapporten var högt över marknadens förväntningar.

Samtidigt har dock kostnaderna skenat, framhåller Volvo Cars, som därför varslat om att 1 300 tjänster ska bort. Beslutet berör 1 100 tjänster vid Volvo personvagnar och ytterligare 200 inom olika verksamheter runt om i Sverige.

Det handlar enligt bolaget om minskningar på tjänstemannasidan, inte i själva produktionsledet.

– Vi måste vara både kostnads- och resurseffektiva, men vi ser också en ganska stor ökad konkurrens inom segmentet som vi verkar i, säger presstalespersonen Maria Dagman.

– I och med att kostnaderna har skenat den senaste tiden, ser vi att vi måste göra något för att säkerställa att vi kan vara lönsamma framöver och får en hållbar kostnadsbas.

"Ekonomisk motvind"

En pågående utmaning för biltillverkare har varit stigande materialkostnader på till exempel halvledare, men också litium som används i batteritillverkning till elbilar.

Enligt vd:n Jim Rowan har Volvo Cars lyckats minska materialkostnaderna, men mer behöver göras.

"Ekonomisk motvind, ökande råmaterialpriser och ökad konkurrens kommer troligen att fortsätta utmana vår industri under en tid", säger han i ett pressmeddelande.

Exakt vilka och hur många anställda neddragningarna kommer att beröra kommer att avgöras i förhandlingar med facket den närmaste tiden.

De närmaste månaderna kommer Volvo Cars även att minska kostnaderna globalt sett, dessutom aviserar biltillverkaren en översyn av antalet konsulter och andra köpta tjänster.

Beskedet om nedskärningar kommer bara drygt en vecka efter att företaget redovisat delårssiffror för första kvartalet. Bolaget gjorde då en rörelsevinst på drygt fem miljarder kronor och meddelade dessutom ett kraftigt intäktslyft. Detta samtidigt som man fått stänga orderboken avseende den nya premiummodellen EX90.

– Vi kommer från ett kvartal där vi har presterat bra jämfört med tidigare, men samtidigt måste vi även säkerställa att vi kan leverera samma goda resultat framöver, säger Maria Dagman.

"Intern effektivisering"

Hampus Engellau, verkstadsanalytiker på Handelsbanken, påpekar att det företagsekonomiskt hade varit mera illavarslande om nedskärningarna fått göras på produktionssidan.

– Man kan inte nå lönsamhet bara genom att växa utan måste också se över kostnadsmassan. Det här har väldigt mycket att göra med Volvo Cars interna effektiviseringsprogram, det här är positioner som upphör på tjänstemannasidan men kan mycket väl komma ersättas av andra tjänster inom företaget, säger han.

Verkstadssektorn i sin helhet har uppvisat motståndskraft mot konjunktursvängningarna och förutom Volvo Cars redovisade bland annat jätten Atlas Copco överraskande starka siffror nyligen.

Engellau påpekar att flera av bolagen nu gynnats av att pandemirelaterade utmaningar har lättat.

– Det vi sett är en bättre komponenttillgänglighet och att logistikkedjorna börjat att fungera mycket bättre. Då får industriföretagen ut större volymer och kan matcha efterfrågan samtidigt som de fått med sig prishöjningar.

Hur ser du ett längre framtida perspektiv?

– Man ser samtidigt att osäkerheten för andra halvåret finns där. Normalt sett får penningpolitiken även effekt för industrisektorn och inte bara i konsumentledet och i Volvo Cars fall så tror jag inte aktiviteten i bilhallarna är jättehög just nu.

Facket: ”Jobbigt och ledsamt att få det här beskedet”

Beskedet att Volvo Cars minskar personalstyrkan med 1 300 var inget facket Unionen väntat sig efter förra veckans kvartalsrapport.

– Vi gjorde ju en kvartalsrapport som var ganska bra Q1 och veckan efter kommer det här beskedet. Nä, det var inte väntat, säger Jörgen Olsson, klubbordförande för Unionen på Volvo Cars.

– Det är jobbigt och ledsamt att få det här beskedet. Det berör så många.

Fackets fokus nu är att samla klubbstyrelse och förtroendevalda för att nästa vecka börja förhandla hur processen ska gå till.

Jag tror att väldigt, väldigt många är förvånade i dag.

Jörgen Olsson kan förstå att man måste se över kostnader för att stärka konkurrenskraften i framtiden.

– Det är ju inte katastrof kostnadsmässigt just nu, men vi måste dra ner på kostnader för framtiden för att klara den konkurrenssituation som råder då.

Man måste också ta hänsyn till yttre störningar som inflation och materialpriser

– Det finns en massa ingredienser, och visst lägger man ihop det där kanske man kan förstå, men jag tror att väldigt, väldigt många är förvånade i dag.

FAKTA

Volvo Cars

Ägs sedan 2010 av kinesiska Zhejiang Geely Holding, som köpte Volvo Cars från Ford.

I december 2022 hade Volvo Cars cirka 43 200 heltidsanställda globalt sett.

Huvudkontoret ligger i Torslanda på Hisingen. Cirka hälften av de anställda finns i Göteborg.

Volvo Cars huvudsakliga fabriker finns i Göteborg, Gent (Belgien), South Carolina (USA) samt Chengdu, Daqing och Taizhou (Kina), medan motorerna tillverkas i Skövde och Zhangjiakou (Kina) och karosskomponenter i Olofström.

Källa: Volvo Cars.