FORDON

Volvo Cars flyttar produktion från Kina till Belgien

Volvos EX30 uppmärksammades på en bilmässa i Peking i april. Arkivbild.

Volvo Cars har börjat flytta delar av sin kinesiska elbilstillverkning till Gent i Belgien, rapporterar The Times. Det sker samtidigt som EU utreder nya importtullar på elbilar från Kina.

Publicerad Uppdaterad

Källor uppger för The Times att utöver EX30-tillverkning kan även produktion av vissa modeller avsedda för den brittiska marknaden komma att flyttas till Belgien.

”Vi kan inte bekräfta att anledningen till att vi även ska börja producera EX30 i Belgien har med införandet av tullar i EU att göra. Det är för tidigt att spekulera i konsekvenserna av vad denna utredning kommer att komma fram till, eller eventuella åtgärder”, skriver Kristin Boldemann Wester, global pr-chef för Volvo, i ett mejl till TT.

Volvo Cars, som ägs av kinesiska Geely, bedöms av analytiker vara den av de västerländska fordonstillverkarna som skulle drabbas hårdast av höjda Kina-tullar.

”Beslutet att även bygga EX30 i Gent återspeglar vår ambition att bygga våra bilar där vi säljer dem i så stor utsträckning som möjligt”, skriver Kristin Boldemann Wester.

EU-besked om tullar i veckan?

I ett begynnande handelskrig utreder EU en rad produkter från Kina efter misstankar om prisdumpning och oskäliga statliga subventioner. Mycket handlar om grön teknik som elbilar, tåg och utrustning till solenergianläggningar.

Ett besked från EU om nya tullavgifter kan komma i veckan och i så fall börja gälla i början av juli.

USA skärpte i maj importtullarna på strategiskt viktiga varor från Kina. Avgiften på elbilar höjdes till exempel från 25 till 100 procent.

Tidigare i veckan meddelade Volvo att 72 000 EX30 återkallas världen över på grund av ett fel på skärmen som visar hastigheten.