FORDON

Italiens bonusportal för stöd till elbilar fick stänga efter nio timmar

En elektrisk Smart på laddning i Rom.

Intresset för att ta del av elbilssubventioner i Italien är stort. Efter mindre än ett halvt dygn stängdes möjligheten att ansöka om delen av stödprogrammet inriktat mot elbilar, med 2,7 miljarder kronor i potten.

Publicerad Uppdaterad

Stödprogrammet om totalt 950 miljoner euro, motsvarande över tio miljarder kronor, presenterades i februari och tar sikte på hushåll med äldre bilar och låg inkomst. 

Subventionen ges inte enbart för köp av elbil, utan även till exempelvis hybrider. 240 miljoner euro, motsvarande 2,7 miljarder kronor, är reserverade till elbilar.

Portalen där man ansöker öppnade i måndags. Efter bara nio timmar fick den stängas, eftersom antalet ansökningar för elbilsdelen av stödprogrammet var så många, rapporterar Electrive. Om de 2,7 miljarderna faktiskt är förbrukade är dock svårt att veta eftersom ansökningarna inte är granskade ännu. 

Det högsta möjliga stödet för ett hushåll är på hela 13 750 euro. Men då gäller särskilt höga krav. Inkomsten får inte överstiga 30 000 euro per år, bilen man skrotar vara certifierad enligt den uråldriga utsläppsnormen Euro 2 och koldioxidutsläppen från bilen man köper vara maximalt 20 g/km – vilket i praktiken betyder att det bara kan vara en elbil. I övrigt gäller att stödet som mest kan vara 6 000 euro.

Delarna av stödprogrammet som är reserverade för andra drivlinor än ren eldrift, det vill säga laddhybrider, fullhybrider, mildhybrider och enbart förbränningsmotor, är fortsatt öppna för ansökning.