Fordon

Volvo börjar sälja tunga hybrider

Volvo Lastvagnar startar försäljning av tunga hybridlastbilar i ett antal europeiska länder, däribland Sverige. Cirka 100 fordon ska byggas de närmste tre åren.

Publicerad

Hybridlastbilden Volvo FE Hybrid kommer att finnas till försäljning i 13 utvalda länder. Eftersom hybridtekniken lämpar sig bäst i tätorter med många start och stopp kommer de framförallt att användas som distributions- och soplastbilar.

Totalt kommer cirka 100 fordon att tillverkas de närmaste tre åren med start i juni i år, meddelar Volvo Lastvagnar i ett pressmeddelande.

Volvo FE Hybrid är en så kallad parallellhybrid där energin från dieselmotorn och elmotorn kan utnyttjas samtidigt eller helt oberoende av varandra. Tekniken innebär också att bromsenergin återvinns.

Enligt Volvo möjliggör hybridtekniken bränslebesparingar på mellan 15 och 20 procent. Med en elektrisk kompaktor ansluten till sopbilen kan upp till 30 procent sparas.

Volvos hybriddrivning

Volvos hybridlastbilar drivs av en sjuliters dieselmotor, på antingen 300 eller 340 hästkrafter och 1160 respektive 1300 newtonmeter, parallellt med en elmotor på 120 kilowatt. Elmotorn får sin kraft av den senaste typen av litiumjonbatterier.