Fordon

Virgin ska bygga 35 km hyperloop i Saudiarabien

Röret som fordonet ska färdas i. Foto: Virgin Hyperloop One
Röret som fordonet ska färdas i. Foto: Virgin Hyperloop One
Genom att färdas i nära vakuum sänks luftmotståndet och hastigheten kan ökas. Foto: Virgin Hyperloop One
Genom att färdas i nära vakuum sänks luftmotståndet och hastigheten kan ökas. Foto: Virgin Hyperloop One

Hyperloop TT siktar på att öppna sin tio km långa testbana i Abu Dhabi 2020. Nu svarar Saudiarabien med att låta Virgin Hyperloop One bygga en 35 km lång testanläggning.

Publicerad

I samband med Space X årliga studenttävling för hyperloop-poddar avslöjade Elon Musk att han planerar en ny testbana på tio kilometer som ska stå klar 2020, denna gång med en inlagd kurva. Utöver Space X anläggning i Kalifornien har Virgin Hyperloop One en testbana nära Las Vegas. Och Hyperloop Transportation Technologies är ensamma i Europa med sin testanläggning i Frankrike.

Hyperloop TT har tidigare de fått i uppdrag av Förenade Arabemiraten att bygga världens första kommersiella hyperloop-anläggning, med visioner om en total längd på 150 kilometer. Det första steget blir en testbana på tio kilometer i Abu Dhabi som ska invigas redan nästa år.

Saudiarabien svarar

Nu svarar Saudiarabien med att de kommer låta Virgin Hyperloop One bygga en 35 kilometer lång testbana i landet. Tillsammans med saudiska myndigheter ska bolaget skapa ett forsknings- och utvecklingscenter. Norr om Jeddah kommer man dessutom att bygga en anläggning för montering, vid King Abdullah Economic City – som är tänkt att bli Saudiarabiens Silicon Valley. En avhandling kring effekterna av testbanan kommer att levereras av King Abdullah University of Science and Technology, och forskarna ska hämta in underlag på plats vid bolagets testanläggning i Nevada.

– Vårt partnerskap med Virgin Hyperloop One är en fråga om stolthet för oss, och för hela Saudiarabien, säger Mohanud A. Helal, generalsekreterare för Economic City Authority till Engineering and Technology.

Samarbetet avgörande

Han anser att samarbetet kommer vara avgörande för att driva på teknikskiften och skapa nya typer av arbetstillfällen för landets unga inom tekniksektorn – viktiga områden för Saudiarabiens framtid.

Det var Elon Musk som först presenterade konceptet där passagerare ska färdas i trycksatta kapslar genom rör med lågt lufttryck, under eller ovan mark. Vid nära vakuum blir luftmotståndet i röret mycket lågt, och den teoretiska hastigheten för hyperloop-designen är beräknad till mer än 1 200 km/h. 

Från tio timmar till 76 minuter

Virgin Hyperloop One har även skrivit kontrakt med myndigheterna i Dubai om att koppla samman staden med hyperloopen i Abu Dhabi. Den långsiktiga visionen för regionen är att det nya transportmedlet ska korta restiden för en rad destinationer. Exempelvis ska sträckan Riyadh till hamnstaden Jeddah, som i dag tar över tio timmar, kortas till 76 minuter. Från den saudiska huvudstaden till Abu Dhabi ska det ta 48 minuter, mot dagens 8,5 timmar.