Fordon

Video: Se tjuvarna stjäla bilen på 20 sekunder

Foto: Skärmavbild från Youtube.
Foto: Skärmavbild från Youtube.

Inget våld, inte ett ljud – så är lyxbilen stulen. Bilar med så kallat nyckellöst låssystem är tjuvarnas favoriter. Kolla in videon som visar exakt hur lätt och snabbt stölden genomförs.

Publicerad

Är det så att du är ägare av en ny bil av lite lyxigare snitt. Och i sådant fall, har du tänkt igenom var du lägger bilnycklarna på natten?

Moderna bilar har många gånger ett nyckellöst system. Otroligt praktiskt i vardagen då man slipper hålla på och gräva efter nycklarna – men även en stor säkerhetsrisk.

Och i en ny video framgår det senare tydligt.

Videon, som är tagen från en övervakningskamera, visar hur biltjuvar i Storbritannien helt ljudlöst lyckats stjäla någons Mercedes. Detta genom att använda sig av en mottagare som fångar upp signalen från bilnyckeln och sänder den vidare till en enhet som användas för att lura och låsa upp bilen. Och sedan är det bara att köra iväg, bilen tror att nyckeln är med ombord.

Totalt sett är stölden avklarad på runt 20 sekunder, tio sekunder för att hitta och klona signalen – och tio sekunder för att lura bilen och köra iväg.

Händelsen är otroligt tråkig för ägaren som troligtvis inte hinner upptäcka att bilen är borta förrän den lämnat landet. Därtill kan hen få problem med försäkringsbolaget som kan misstänka bedrägeri eftersom det inte finns några bevis på inbrott. Men incidenten sätter fingret på hur viktigt det är att veta om risken med tekniken. Ytterligare en tråkig sak är att tekniken som tjuvarna använder inte är ny, utan den har varit känd i ett par år.

Så är du ägare till en finare bil med nyckellöst system – se till att A: ställa bilen i låst garage eller B: lägg nycklarna i en metallåda, eller långt från dörren.