Smart lås fungerar utan ström

2018-02-22 07:45  

UNDER SKALET. Moderna hem är ofta rustade med smarta lås. Ny Teknik har rotat under skalet i ett av dessa – så fungerar tekniken.

Genom alla tider har vi försökt skydda våra hem från faror. Länge var nyckeln till ett lås i dörren en dominant och är så fortfarande.

Men på senare år har det smarta låset börjat leta sig ut på marknaden. Vissa använder kod, andra taggar. De lite mer avancerade tillåter både och. Det är ett sådant lås som Ny Tekniks webb-tv-program Under skalet har tittat in i.

Fördelar med det kan till exempel vara att man sätter upp en tillfällig kod så att hantverkare ska kunna ta sig in i ditt hem. Taggar kan vara bra att ge till barnen, då en borttappad bricka inte är ett lika stort problem som en borttappad nyckel. Ett smart lås går ganska enkelt att omprogrammera.

Ett klassiskt lås med nyckel påverkas inte av yttre omständigheter. Men vad händer om strömmen går i ett hus som har ett smart digitalt lås? Finns det en backup?

– Det går en kabel ner under handtaget, och där finns två poler. Så att man kan sätta in ett batteri från utsidan vid strömavbrott, säger experten Jan Herrlin, en av programledarna i Under skalet.

Det smarta låset är uppdelat i tre delar. Huvuddelen där all processorkraft finns sitter på insidan av dörren. Själva låsenheten sitter i dörren, där sitter också en motor som samarbetar med processorn. Utanpå dörren sitter kodanordningen. Dessa tre enheter är enkelt ihopkopplade med två sladdar.

Säkerheten i ett digitalt, smart lås är väl tilltaget. Inte bara är all teknik väl inkapslad för att klara av väder och vind. Även skalskyddet får vilken tjuv som helst att vända på klacken.

Den yttre plattan är svår att ta sig igenom. En såg kommer att gå sönder, och att borra är inte så stor idé – borrstålet kommer bara att bränna sönder.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt