Verklighetstrogna 3d-bilder utlovas i Bosch nya display

2019-08-15 07:30  
Foto: Bosch

Displayen visar föraren 3d-bilder utan glasögon eller eyetracking. Boschs system ska bland annat ge tredimensionella varningar och även göra föremål tydligare i backkameran.

3d-skärmar är på väg in i bilarna, och enligt Bosch uppfattar förare tredimensionella varningsmeddelanden mycket snabbare.

– Meddelanden som tycks hoppa ut ur skärmen blir mycket tydligare och mer påkallande, säger dr. Steffen Berns, chef för Bosch Car Multimedia i ett pressmeddelande.

Deras kommande display använder passiv 3d-teknik och sägs erbjuda realistiska bilder. Det ska varken krävas glasögon eller ens en specifik synvinkel för att föraren ska uppfatta ett djup i bilden. Boschs teknik använder inte heller eyetracking, ögonspårning, vilket vanligtvis är fallet med 3d-system som inte kräver speciella glasögon. Däremot framgår det inte hur Bosch ska ha gått tillväga för att lösa problemet utan de hjälpmedel eller förutsättningar som tidigare krävts för att uppleva 3d i en bild.

Läs mer: Ny film ger vägskyltar som ändrar färg vid för hög fart

Även bilder från backkameran ska kunna återges i 3d, där föraren snabbare ska kunna upptäcka hinder, och lättare kommer kunna bedöma avståndet mellan stötfångare och exempelvis en garagevägg. Systemet ska också underlätta navigationen genom att skapa tredimensionella vyer och landmärken.

Den nya skärmen kontrolleras av endast en dator, att jämföra med andra system som kan backas upp av så många som 15 processorer. Med förenklingen har Bosch lyckats korta utvecklingstiden och samtidigt gjort enheten lättare. Med den nya datorn blir ska trådlösa uppdateringar av systemet dessutom bli lika enkla som med en smartphone.

Boschs display sägs vara stryktålig, bland annat har den testats i temperaturer från 120 plusgrader till minus 40 grader – fluktuationer som enheten ska klara under hela sin livslängd. När 3d-displayen kommer dyka upp i bilar är dock osagt.

John Edgren

Mer om: Bosch

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt