Fordon

USA:s nya krigsfartyg – en ”schweizisk fällkniv”

Foto: General Dynamics
Foto: General Dynamics
Foto: General Dynamics
Foto: General Dynamics

”Woody” är varken snabb eller bestyckad med häftiga vapen. Ändå räknar USA med att skeppet kommer vara ett av flottans mest användbara. Skälet ligger i att fartyget är motsvarigheten till en schweizisk fällkniv.

Publicerad

Det ser kanske ut som en fraktbåt eller en modifierad tanker – inte alls lika imponerande som de gigantiska hangarfartygen eller de kanonprydda örlogsfartygen. Men USNS Herschel ”Woody” Williams är hett efterlängtad av marinen.

Fartyget, som har byggts av General Dynamics National Steel and Shipbuilding Company, mäter in på 240 meter för till akter och 50 meter i bredd. Det baseras på en oljetanker, och även om skeppet ser ut som just det så tar liknelserna slut där.

Woody har många användningsområden – vilket är dess styrka. Bland annat ska den användas som en mobil bas och som sådan vara utgångspunkten för olika amfibieuppdrag, däribland invasion från vattnet. Och det får plats en hel del ombord när det kommer till landstigningsstyrka. Över 2 200 kvadratmeter kan man packa med stridsfordon eller annan militärmateriel. Därtill får det plats närmare 1 500 kubikmeter bränsle.

Amerikanska flottan har redan flera lastskepp som klarar själva transportbiten strålande. Dock behöver dessa en hamn eller kaj att lägga till vid. Innan Woody kom har det inneburit att man måste erövra sådana innan man kan börja sätta in förstärkningar.

Nu kan man istället lasta över på det nya fartyget. Därifrån kan exempelvis lyfthelikoptrar eller landstigningssvävare hämta upp tanks och haubitsar för vidare transport. Att inte behöva inta en hamn som första mål gör amerikanska styrkor snabbare och mindre förutsägbara.

Men det nya skeppet har fler funktioner än att vara en omlastningscentral. Den kan även agera ledningsplats för minsvepare, specialtrupper eller patrullbåtar. Ytterligare ett tänkt område är att Woody kan förvandlas till ett ”hangarfartyg”. Detta då den dels kan användas som helikopterplatta, men även som bas för det nya VTOL-stridsplanet F-35B.

Så även om Herschel Woody Williams kanske inte är flottans skönhet lär hon vara otroligt uppskattad så fort det hettar till.