Fordon

USA skickar Phoenix Ghost-drönare till Ukraina

En amerikansk haubits av typen M119A34. Arkivbild. Foto: Staff Sgt. Paige Behringer/AP/TT
En amerikansk haubits av typen M119A34. Arkivbild. Foto: Staff Sgt. Paige Behringer/AP/TT

USA:s nya stödpaket till Ukraina innehåller bland annat vapen som skickas inför striderna som väntas i den så kallade Donbassregionen, däribland en nyutvecklad "spökdrönare".

Publicerad

Det amerikanska paketet meddelades under torsdagen och ska vara värt 800 miljoner dollar. Det innehåller bland annat 72 haubitsar och 144 000 granater. De ytterligare artilleripjäserna innebär att Ukraina kan utrusta ytterligare fem artilleribataljoner, enligt Pentagon.

– De är viktiga med tanke på den typ av strider som vi väntar oss i Donbass, med terräng som är öppen, platt och inte lika tätbebyggd, säger presstalespersonen John Kirby.

Phoenix Ghost-drönare

USA:s flygvapen har också skräddarsytt ett ny drönare åt Ukraina. 121 exemplar av de så kallade Phoenix Ghost ska skickas till landet. Phoenix Ghost-drönarna är, likt Switchblademodellen som USA skickat tidigare, utrustade med sprängmedel men kan också användas för övervakning.

Enligt Politico kan de flyga i sex timmar och verka i mörker, vilket är effektivt i strider mot halvstora bepansrade markmål.

– Det var så klart en drönare som började utvecklas före kriget. Men efter diskussioner med ukrainarna så tror vi att det här systemet passar väldigt väl för deras behov i östra Ukraina, säger Kirby.