Fordon

USA missar elbilsmålet

President Obamas mål att i slutet av 2015 ha 1 miljon elbilar i drift i USA kommer inte att hålla, medger nu energiminister Ernest Moniz.

Publicerad

I sitt tal till nationen 2011 upprepade Barack Obama ett mål som han förde fram i sin presidentkampanj 2008 att USA skulle ha en miljon elbilar på vägarna 2015.

Men försäljningen har varit betydligt trögare än vad man kunde förutse för några år sedan. Totalt finns i landet 280000 elbilar, varav 120000 såldes så sent som förra året.

- Vi ligger några år efter presidentens mål, konstaterade Ernest Moniz under sitt besök vid Washington auto show. Men Moniz tror att målet om en miljon elbilar kan uppnås om några år.

Elbilstillverkarehar fått sänka priserna på elbilar och laddhybrider, och har reviderat försäljningsprognoserna. Ändå vågade GM på årets bilmässa i Detroit visa prototypen till en helt eldriven bil, Chevrolet Bolt, som ska klara att köra 320 km mellan laddningarna. Bilen ska börja säljas 2017.

Just nu har det låga oljepriset minskat intresset för alternativa drivmedel i ett land där bensinen alltid har varit betydligt billigare än på den här sidan Atlanten.