Fordon

USA drar igång bemannade rymdfärder igen – historisk händelse för Spacex

Rymdfarkosten rullar på plats. Foto: COVER Images
Rymdfarkosten rullar på plats. Foto: COVER Images
Spacex Crew Dragon på toppen av en Falcon 9-raket.
Spacex Crew Dragon på toppen av en Falcon 9-raket.
Douglas Hurley (vänster) och Robert Behnken. Foto: Kim Shiflett/Nasa
Douglas Hurley (vänster) och Robert Behnken. Foto: Kim Shiflett/Nasa
Spacex vd Elon Musk. Foto: John Raoux
Spacex vd Elon Musk. Foto: John Raoux

På onsdag är det dags. USA återupptar arbetet med rymdfärder i egen regi. Elon Musks bolag Spacex ska stå för uppskjutningen när två Nasa-astronauter transporteras till den internationella rymdstationen ISS.

Publicerad

Med rymdbolaget Spacex har vd:n Elon Musk som långsiktigt mål att kolonisera planeten Mars.

Nu är Spacex kanske en bit på vägen. På onsdag går nämligen uppstickaren mot en historisk händelse då man för första gången i företagets historia ska skicka upp två Nasa-astronauter till rymdstationen ISS. Det blir också den första bemannade rymdfärden från amerikansk mark på nio år. Uppdraget går under namnet Demo-2, uppger AFP.

De två rutinerade astronauterna Robert Behnken, 49, och Douglas Hurley, 53, reser med en Crew Dragon, och skjuts upp med hjälp av en Falcon 9-raket. President Donald Trump, som dragit igång satsningen på US Space Force, ska finnas på plats vid Kennedy Space Center i Florida – men allmänheten som vill följa händelsen uppmanas att göra det via Nasas livestream.

Om allt går som planerat sker uppskjutningen från Launch Pad 39A nu på onsdag klockan 16:33 lokal tid, det vill säga klockan 22.33 svensk tid. Runt 19 timmar senare dockar Crew Dragon med den internationella rymdstationen ISS.

Uppskjutningen på onsdag är frukten av ett samarbete mellan Spacex och Nasa som tog fart 2011. Nasa har sedan dess tilldelat 3 miljarder dollar till Spacex för utvecklingen- och bygget av rymdraketen. Sedan 2011 har alla uppskjutningar till ISS skett från Bajkonur i Kazakstan.

Så sent som i januari tidigare i år sköt Spacex upp en Falcon-raket. Det var det sista stora och lyckade testet inför det som väntas ske på onsdag: USA:s återupptagande av rymdfärder i egen regi.

– Det gick helt perfekt, som vi hade hoppats. Vi har uppnått vårt mål och jag ser fram emot nästa steg, sa Elon Musk på presskonferensen efter testet.

Vid samma tidpunkt passade Musk på att berätta om målet och drömmen om att kolonisera planeten Mars. Mer om det kan du läsa här.