Fordon

Upptrappning till havs – här är fiendernas nya ubåtar

Kazan på varvet Foto: Kremlin.ru

Nu har Ryssland sjösatt sin senaste atomubåt. Kazan sägs vara så tyst att den fått smeknamnet ”det svarta hålet”. Samtidigt meddelar Storbritannien att man ska bygga nästa generations ubåt, som blir en riktig bjässe. 

Publicerad

Den militära spänningen mellan vår östra granne och Nato har onekligen ökat. Ryssland pumpar in stora resurser i sin krigsmakt – exempelvis sägs landets ubåtar patrullera världshaven på en nivå som inte har observerats sedan kalla krigets dagar.

För en statlig nyhetsbyrå berättade ryska flottans överbefälhavare Vladimir Korolyov att landets ubåtsbesättningar tillbringade mer än 3 000 dagar under vattenytan förra året. De skuggas ständigt av Nato, men den nya Yasen-klassen har visat sig vara en svår motståndare.

Fruktade ”Severodvinsk” var den första av total sju planerade attackubåtar i klassen. Den började konstrueras redan 1993. Nu har uppföljaren ”Kazan” lämnat Sevmash skeppsvarv, och mycket har hänt på 24 år. Under överinseende av publik, militära digniteter, och ett par präster sjösattes atomubåten i Severodvinsk – en hamnstad vid Vita havet. Nu ska alla system genomgå tester och 2018 kommer ubåten träda i tjänst.

Kazan är 139 meter lång, med ett deplacement på 13 800 ton – och en besättning på upp till 90 personer. Den ska klara att dyka till 600 meters djup och kunna stanna under ytan i 100 dagar. I u-läge kan Kazan nå 31 knop. Till skillnad från den amerikanska Virginia-klassens vattenjet-system verkar ryssarna ha valt en konventionell propeller. 

Kazan ska vara rustad för allt från ubåtsjakt till angrepp mot ytfartyg, såväl som landmål. Uppgifterna om beväpningen går isär. Ubåten ska ha mellan 8-10 torpedtuber på 650 mm, med tillgång till 24 torpeder. Den bestyckning som skrämmer Nato mest finns förmodligen i de 8-10 kamrarna för kärnvapenbestyckade kryssningsmissiler. De sägs ha en räckvidd på drygt 24 mil, vilket innebär att mål i USA kan nås på tryggt avstånd ute i Atlanten. Till detta kommer mindre missiler som färdas i mach 2,5, med en räckvidd på upp till 60 mil. De motsvarar Natos Tomahawk-missiler och kommer primärt används mot marina måltavlor.

Att spåra Kazan kommer bli en utmaning, för ubåten är extremt tyst – bland annat genom en utökad avvändning av kompositmaterial. Ryssarna hävdar att Kazan har en så liten ljudprofil att den fått smeknamnet ”det svarta hålet”.

En utmanare till Yasen-klassen kan vara britternas nya ”Dreadnought”. De återanvänder namnet för sin kommande bjässe. Förra året godkände the Ministry of Defence en budget på cirka 350 miljarder kronor för projektet – och nu har atomubåten fått grönt ljus för byggstart.

Läs mer:

Den blir 152,9 meter lång, med ett deplacement på 17 200 ton – 1 300 mer än föregångaren Vanguard. En del av utrymmet används för att höja besättningens komfort. Bland annat installeras hytter för första gången, samt separat dusch och wc för damer och herrar. Ubåten kommer dessutom få ett eget gym och utrymmen avsedda för studier.

Reaktorn driver en vattenjet. Beväpningen i tuberna är tolv Lockheed Trident II D5 – en uppgraderad version av den kärnvapenbärande missilen. Ubåten kommer sjösättas tidigast 2028, och Royal Navy räknar med att den ska vara i tjänst ända in på 2050-talet.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!