Kolla in Saabs ”osynliga” ubåt

2016-10-18 15:56  
Saab Kockums ubåt A26. Foto: Saab Kockums

En ny film visar upp Saabs ubåt A26. ”Förmågan att inte synas är allt.”

Saabs nya ubåt av typen A26 är konstruerad för väcka så lite uppmärksamhet som möjligt i omgivningen. Den är ”tyst, vibrationsfri och praktiskt taget osynlig när den är under vattnet” enligt Gunnar Wieslander, chef för affärsområdet Saab Kockums.

– ”Stealth” är allt, säger han i en ny film om A26 som Saab har publicerat på sin hemsida.

I en animerad sekvens visar Saab upp hur ubåten ska röra sig i vattnet och om olika funktioner. Bland annat hur den avlånga frontslussen ser ut, där dykare och mindre undervattensfartkoster kan ta sig in och ut.

I filmen berättar också Gunnar Wieslander om ubåtens luftoberoende Stirlingmotorteknik, som gör att den kan vara under vatten i flera veckor i sträck utan att behöva gå upp till ytan.

På filmen visas också hur ubåten byggs i sektioner, som sedan separat kan tas bort och bytas ut om det ska installeras ny teknik eller om ett uppdrag kräver annan utrustning.

De två ubåtarna byggs just nu på Karlskronavarvet. Bygget startade i september förra året. Den första ubåten ska levereras till Försvarsmakten 2022. Uppdraget från FMV är värt 7,6 miljarder kronor.

Filmen har tagits fram lagom till den stora sjöfartsmässan Euronaval, som pågår i Paris denna vecka.

 

Anna Orring

Mer om: Saab Automobile

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt