Fordon

Uppgifter: Geely satsar på elsportbilar

Här är Polestars logga. Foto: Polestar
Här är Polestars logga. Foto: Polestar

Nya rykten gör gällande att Volvos prestandadivision, Polestar, snart ska stå på egna fötter. Detta då moderbolaget Geely vill kopiera Mercedes framgång med AMG.

Publicerad

Är vi på väg att få ett nytt svenskt sportbilsmärke? Brittiska Auto Express rapporterar att så kan vara fallet. Detta då Geely, som äger Volvo, vill lansera Polestar som ett eget prestandamärke.

Företaget köptes upp av Volvo 2015, och sedan 90-talet har Polestar varit effektoptimerare av Volvos bilar. Men enligt den brittiska tidningen kommer Polestar snart att flyga under eget märke – bland annat med ett utbud av elektriska prestandabilar.

Och om inte det vore nog: Auto Express, som påstår sig ha fått uppgifterna från en högt uppsatt Geely-källa, skriver att vi redan i år kommer att få se en första modell.

Skälet till att Geely väljer att profilera Polestar som ett eget märke är att man vill diversifiera koncernen – och bli mer som Volkswagen. Volvo håller som bäst på att cementera sin status som ett premiummärke och alternativ till tyska Audi, BMW och Mercedes. Polestar skulle ta en mycket sportigare position och Auto Express anger att målbilden är att återskapa vad Mercedes gjort med AMG. Det vill säga ha en avdelning som dels gör sportiga versioner av standardbilar – men även helt egna sportvagnar.

Läs mer:

Utgångspunkten för dessa kommer att vara Volvos två plattformar SPA (Scalable Product Architecture) och CMA (Compact Modular Architecture). Enligt tidningen blir troligen en ”elektrisk, SPA-baserad bil” den första modellen.

Ny Teknik kontaktade Polestar för att få informationen bekräftad, men i ett skriftligt svar meddelar Johan Meissner, företagets presschef, att man inte kommenterar uppgifterna i nuläget.

Men att eventuellt lansera Polestar som eget märke är inte det enda som Geely har på bordet. Dels håller man på och bygger upp Lynk&Co som ett mobilitetsföretag för framtiden – dessutom har man även precis köpt märkena Proton och Lotus. Därtill har ägaren även det egna Geely-märket att utveckla.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!