Uber-olyckan: Bilen såg kvinnan, men reagerade inte

2018-05-08 08:10  
Enligt polisen i Arizona var bilen i självkörandeläge med en förare bakom ratten när en kvinna som gick över vägen blev påkörd. Foto: ABC-15.com via AP / TT

Dödsolyckan i Arizona verkar ha berott på att mjukvaran i Ubers självkörande bil var felinställd.

Uber har själva kommit fram till att dödsolyckan som inträffade i mars berodde på att bilens mjukvara var felinställd. Det uppger anonyma källor för The Information.

Olyckan inträffade kvällen den 18 mars i Tempe, Arizona. En självkörande Volvo XC90 med Ubers mjukvara körde på en 49-årig kvinnlig fotgängare som senare avled av skadorna.

Enligt The Information ska Uber ha kommit fram till att bilens sensorer registrerade att kvinnan befann sig på vägen. Ändå reagerade bilen inte på hennes närvaro.

Orsaken tros vara inställningar i bilens mjukvara. För att undvika alltför många onödiga stopp och inbromsningar vill man skära ned på antalet falsklarm som bilen reagerar på, som exempel nämns plastpåsar som blåser över vägen. Ubers bil verkar ha registrerat kvinnan som ett sådant falsklarm.

Det skulle förklara varför Ubers självkörande XC90 inte verkar ha bromsat in eller larmat föraren inför kollisionen.

Läs mer: Så liten var sannolikheten att Uberolyckan skulle inträffa

Uber vill inte kommentera uppgifterna i The Information med hänvisning till en pågående utredning som utförs ihop med den amerikanska haverikommissionen National Transportation Safety Board.

Sedan olyckan inträffade har Uber stoppat sina tester med självkörande fordon på obestämd tid.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt